Либия възобновява добива в най-голямото си петролно находище

Това създава още главоболия за ОПЕК, докато картелът се бори с пониженото търсене

18:10 | 11 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: gettyimages
Снимка: gettyimages

Либия направи основна стъпка към съживяването на петролната си индустрия, като отвори отново най-голямото си находище, създавайки ново главоболие за ОПЕК +, докато алиансът на големите производители се опитва да ограничи глобалните доставки.

Националната петролна корпорация (НПК), държавната енергийна компания в Либия, е отменила, наложените форсмажорни обстоятелства върху западното находище на Аш Шарара и е инструктирала своя оператор да възобнови производството, информира Bloomberg, позовавайки се на изявление. Първоначално полето ще изпомпва 40 000 барела суров на ден, преди да достигне капацитета си от почти 300 000 барела до 10 дни, заяви източник.

Това приблизително би удвоило общия добив на Либия до около 600 000 барела на ден.

Повторното отваряне на Аш Шарара следва примирие в дългосрочната гражданска война в Либия. Така много петролни находища и пристанища на изток възобновяват операциите си след почти пълната блокада от януари насам.

Въпреки че Либия е член на ОПЕК +, тя е освободена от съкращенията на добива в групата, инициирани през май заради влиянието на пандемията от коронавирус. Съюзът, воден от Саудитска Арабия и Русия, планира да облекчи ограниченията с 2 милиона барела на ден от началото на 2021 година.

И все пак, тъй като  много страни преминават през втора вълна на вируса, картелът е изправен пред трудно решение на следващото си заседание, което ще се поведе на 30 ноември и 1 декември.

„Рестартирането на либийския добив  набира скорост по-бързо, отколкото повечето хора очакваха“, каза Бил Фарен-Прайс, директор във компанията за енергиен анализ Enverus. Вероятността за по-голям либийски износ е „допълнителен проблем за ОПЕК, който в момента отчита по-слабо от очакваното търсене заради втората вълна на Covid-19“.

От НПК заявиха, че са постигнали „джентълменско споразумение“ с военните, известни като Охраната на нефтените съоръжения, които са били в близост до Аш Шарара. Военните са задължени да „прекратят всички препятствия“, затрудняващи операциите на терена, каза НПК. Това се случи след спонсорираните от ООН преговори този месец в Египет.

Миналата година Либия произвеждаше 1,2 милиона барела петрол на ден. Халифа Хафтар, подкрепян от Русия командир, който контролира голяма част от Изтока, блокира пристанищата и полетата средата на януари, като се опитва да свали правителството в Триполи, подкрепено от ООН. Оттогава продукцията на  Либия спадна до по-малко от 100 000 барела на ден.

Форсмажорните обстоятелства са правен институт, защитаващ страна, която не може да изпълни договор по независещи от нея причини. Петролното находище Аш Шарара се управлява като съвместно предприятие между НПК, френската Total SE, испанската Repsol SA, австрийската OMV AG и норвежката Equinor ASA.