Халифа Хафтар се насочва към примирие в Либия след ключови поражения

Либийският генерал прие ръководената от Египет инициатива за прекратяване на огъня

15:58 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Либийският генерал Халифа Хафтар прие ръководената от Египет политическа инициатива за прекратяване на огъня и край на войната, която той започна преди повече от година в опит да превземе столицата Триполи, съобщава Bloomberg.

Хафтар участва на официална церемония, на която присъстваха президентът на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси и председателят на базирания в Източна Либия парламент Агуилех Салех в столицата Кайро.

Инициативата за сключване на примирие, която е ръководена от Египет, се случва след поредица от срещи в Кайро и ден, след като силите на международно признатото правителство в Триполи си върнаха контрола над последните ключови територии в Западна Либия, което се разглежда като важна победа над т.нар. Либийска национална армия на Хафтар. Силите на либийския генерал все още владеят източната и южната част на богатата на петрол северноафриканска държава. Хафтар е подкрепян от Русия, Обединените арабски емирства и Египет.

Досега военачалникът се противопоставяше на всички предходни предложения за мир и през януари отказа да подпише споразумение за прекратяване на огъня на среща, чийто домакин бе Русия.

Но поражението му в Западна Либия от силите на правителството, които са подкрепяни от Турция, му ограничи избора и той трябваше да приеме политическата инициатива на Салех, чийто базиран в източната част на страната парламент е съюзник на Хафтар. Но преди месец Салех се противопостави на опита на Хафтар да поеме пълен контрол над източните територии, което доведе до засилено напрежение между двамата. През последната седмица Египет бе медиатор на преговорите между двамата.

Инициативата на Салех предлага съставянето на по-малък президентски съвет в Триполи, който да реформира оглавявания от премиера Файез Ал-Сарадж, както и да бъде с представители от запада, изтока и юга на Либия, обяснява пожелал да запази анонимност дипломат.