Производството на петрол в Либия ще се свие с до 50% заради войната

Блокадите на нефтените съоръжения имат пагубен ефект за индустрията

16:16 | 8 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на либийската държавна петролна компания NOC Мустафа Санала. Снимка: Bloomberg
Президентът на либийската държавна петролна компания NOC Мустафа Санала. Снимка: Bloomberg

През следващите години Либия може да произвежда петрол на едва 50% от капацитета си заради честите затваряния на нефтените съоръжения в резултат от гражданската война. Това обявиха от Либийската национална петролна корпорация (NOC), съобщава Bloomberg.

Либия, която е страна член на ОПЕК, е напът да отблежи драстичен спад на производството на петрол през следващата година предимно заради „незаконните блокади“, се посочва в позиция на държавната петролна компания. „Продължаването на блокадите върху съоръженията за добив на петрол единствено влошава нашите дългосрочни проблеми. Важно е да възстановим производството на петрол възможно най-скоро“, отбелязват от дружеството.

Без поддръжка и бързи ремонти северноафриканската страна вероятно ще е способна да произвежда едва 650 хиляди барела дневно до 2022 г., прогнозират от държавната компания. Това е 50% от количеството петрол, което Либия добиваше през януари тази година преди бунтовниците на генерал Халифа Хафтар да прекратят производствените операции в източната част на страната, където се намират едни от най-големите находища и пристанища. Хафтар води война срещу признатото от ООН правителство в столицата Триполи.

От NOC твърдят, че преговорите за възобновяване на производството на петрол, в които участват САЩ и регионалните сили, продължават. Също така от компанията обявиха в сряда, че са готови да прекратят форсмажорната клауза за пристанището в източната част на страната Ес Сидер, за да може да се натовори петрол от хранилищата там в танкер. „Призоваваме чуждестранните военни наемници и въоръжени групировки да напуснат незабавно най-големия терминал за петрол в Либия“, категорични са от държавната петролна компания.

Преди седмица представители на NOC обявиха, че форсмажорът – правен статут, който освобождава страна от отговорност, ако тя не може да изпълни договор по независещи от нея причини като война, остава в сила за всички доставки. Все пак в изявлението си допълниха, че са възложили на петролните компании да се подготвят за възобновяване на операциите в резултат от подкрепяните от САЩ преговори.

Деветгодишната гражданска война предизвика редица затваряния на съоръжения за добив на петрол в Либия, която има най-големите запаси в Африка. „Някои от нанесените щети са непоправими“, коментира президентът на NOC Мустафа Санала.

Между 160 и 260 петролни кладенеца трябва да бъдат ремонтирани, като разходите за дейността ще са на стойност между 50 и 100 млн. долара, прогнозират от либийската държавна компания. За поправянето на тръбопрододите, които обхващат 6760 километра, ще са необходими допълнителни средства.