Джо Байдън: Атаките срещу сина ми са част от "руска клеветническа кампания"

Кандидат-президентът заяви, че нито той, нито сина му Хънтър са се облагодетелствали от отношения с Русия

17:57 | 26 октомври 2020
Обновен: 17:57 | 26 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джо Байдън отхвърли републиканските въпроси, насочени към бизнес интересите на сина му и ги определи като „клеветническа кампания“. Бившият вицепрезидент и настоящ кандидат-президент на САЩ исказа предположение, че предполагамите изтекли документи, за които се твърди, че принадлежат на по-младия Байдън, са част от руска кампания за дезинформация, съобщава Bloomberg.

"Когато съчетаете Русия, Джулиани, президента, заедно - тaзи комбинация е точно това," коментира Байдън, визирайки адвоката на президента Доналд Тръмп Руди Джулиани, в интервю за „60 минути“ на CBS. По негови думи „това е клеветническа кампания", тъй като и той "няма какво да признава".

Интервюто с бившия вицепрезидент беше излъчено в неделя, но се беше състояло на 19 октомври, точно когато Тръмп започна да публикува в продължение на седмица непроверени документи от лаптоп, за които се смята, че принадлежат на Хънтър Байдън, който е печелил пари като син на баща си. Президентът Тръмп също отправи и необносновани обвинения към Джо Байдън, че се е облагодетелствал от задграничените отношения на сина си - твърдение, което бившият вицепрезидент категорично отхвърли.

Доказателства за корупция така и не успяха да излезат наяве по отношение на предполагаемата документация на лаптопа, нито пък пожънаха успех в разследването и показанията на Тони Бобулински, който казва, че е бивш бизнес сътрудник на Хънтър Байдън.

Разследване от републиканците в Сената стигна до заключението, че „не е ясно“ дали по-младият Байдън е имал пряко участие или е оказал косвено влияние върху външнополитическите решения на Обама и не успя да потвърди нарушение на закона от страна на семейство Байдън.

Според съперника на Тръмп документите най-вероятно са част от руска кампания за дезинформация.

„От това, което прочетох и знам, разузнавателните агенции предупредиха президента, че Джулиани е хранен с дезинформация от руснаците“, заяви Байдън в „60 минути“, добавяйки, че руският президент Владимир Путин стои начело на тази кампания за фалшиви новини.