Испания въвежда извънредно положение до май

Страната е първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса

16:42 | 25 октомври 2020
Обновен: 16:42 | 25 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

В цяла Испания от днес ще бъде въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с разпространението на новия коронавирус, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес и АР, съобщава investor.bg.

Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23 ч. до 6 ч. 

"Ситуацията, през която преминаваме, е екстремна. Реалността е, че Европа и Испания са залети от втора вълна на пандемията", подчерта Санчес.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса. Броят на починалите в страната доближава 35 хиляди.

Полицесйкият час в Испания няма да засегне Канараските острови, където ситуацията с разпространението на пандемията не е сериозна, допълва Bloomberg. 

По-рано през в неделя стана ясно, че Италия въвъжда частично блокиране на страната. Правителството на премиера Джузепе Конте одобри план за ограничаване на работното време на барове и ресторанти и затваряне на местата за забавление и хазарт и фитнес залите. Италианците освен ще бъдат призовани да не пътуват. Мерките влязат в сила в понеделник и ще важат до 24 ноември.