Въпреки възхода си биткойн остава спекулативен актив

Прибягването до криптовалути е добър PR ход, смятат анализатори

17:40 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн се повиши над 13 000 долара тази седмица за първи път от над година насам, засилвайки прогнозите,  че криптовалутите са валутите на бъдещето, че дните на долара са преброени и блокчейнът ще пренареди финансовата вселена, предава Bloomberg.

Съобщение в средата на седмицата, че PayPal Holdings Inc. ще позволи трансакции в крипто, добави около 19 милиарда долара към стойността на биткойн през следващите два дни. Това беше последното от поредицата признания, че клиентите искат да търгуват с цифрови токени.

Биткойн поскъпва

Биткойн поскъпва след последните съобщения от PayPal. Графика: Bloomberg

Но въпреки това има малко доказателства, че биткойн и неговите цифрови братя са по-близо до изместването на фиатните валути. Вместо това, някои критици твърдят, че цифровите токени просто са се превърнали в друг клас активи, подобно на златото, а манията около тях е просто доказателство, че финансовите фирми искат да влязат на пазара за търговия с криптовалути.

„Последните новини относно големите корпорации, които инвестират в биткой, са полезни за настроенията и PR-а, но не е нещо, на което повечето традиционни инвеститори ще придават голяма стойност“, каза Мелтем Демирорс, главен стратегически директор в CoinShares.

Анализаторите казват, че разширяването на PayPal може да се разглежда като догонваща игра за конкуренти като Square и Robinhood, които вече предлагат подобни функции. Това също може да стимулира ангажираността на компанията, да привлече по-широка потребителска база и да отвори нов начин за потребителите да използват своите цифрови активи, казва Дарин Пелер, управляващ директор на Wolfe Research.

Но „освен че се използва като спекулативна валута, една от най-големите пречки все още е волатиността на валутата и възможността да се използва широко“, каза Пелер.

Данните от изследователя на блокчейн Chainalysis Inc. показват, че едва ли някой използва биткойн за нещо извън спекулациите. В началото на 2019 г. само около 1,3% от икономическите трансакции на дигиталната валута идват от търговци, тенденция, която беше малко променена през предходните две години.

Някои анализатори прогнозират, че това може да се промени чрез PayPal, въпреки че потребителите се сблъскват с някои ограничения на платформата. Те не могат да прехвърлят монети в и извън сметки и могат да държат само криптовалути, които са закупили в PayPal.

„Въпреки липсата на истинско търговско значение, това беше лесен PR за PayPal, защото ги кара да изглеждат прогресивни“, каза Тим Суонсън, ръководител на пазарна информация в Clearmatics.

За Матю Едуардс, главен изпълнителен директор на Dalpha Capital, компания за управление на инвестиции, специализирана в дигитални активи, която се готви да стартира първия си фонд в началото на следващата година, спекулациите може да са достатъчни случаи на употреба. Ако институциите могат да притежават и търгуват с биткойн по начин, който добавя стойност към разпределението им, тогава това може да бъде „повече от достатъчно основание за игра“, каза той. Но докато тенденцията не се развие, „това е просто друг клас активи за търговия“.

Регулаторите по-бавно възприемат криптовалутите. Американската комисия по ценни книжа и борси отказва да одобри биткойн ETF-и и заявленията за това, подавани многократно от 2013 г. насам, няма да ги подтикнат да променят позицията си, каза Наем Аслам, главен пазарен анализатор в Ava Trade.

„Тези неща не се движат толкова бързо - регулаторите няма да позволят на криптовалутите да заменят фиатните валути. Ако някой мисли, че това ще стане, той може да продължи да се надява на това до края на живота си“, каза Аслам.