Биткойнът достигна върха си от юли 2019 г. благодарение на PayPal

Криптовалутата поскъпна с 4% до 12 381 долара

18:04 | 21 октомври 2020
Обновен: 18:10 | 21 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът достигна най-високото си ниво от юли 2019 г., след като PayPal Holdings заяви, че ще позволи на клиентите си да използват криптовалути в платформата за плащания, съобщава Bloomberg.

Криптовалутата поскъпна с 4% до 12 381 долара в сряда, надминавайки предишния връх за годината от 12 473 долара, достигнат през август. Клиентите на PayPal могат да използват подбрани криптовалути, включително биткой, етър, Bitcoin Cash и лайткойн.

Майк Новограц, който управлява Galaxy Investment Partners, написа в Twitter, че това е „най-голямата новина за годината в криптосектора“, добавяйки, че банките ще се впуснат в надпревара за обслужване на цифрови валути.

Крипто индексът Bloomberg Galaxy, който проследява някои от най-големите дигитални монети, също напредна, като се повиши с 5,1%. Ръстовете, отчетени от така наречените алтернативни криптовалути, бяха дори по-големи, като лайткой поскъпна с повече от 11%, а Bitcoin Cash - с 8%.

Криптовалутата е

Криптовалутата е на път да достигне максимума през 2020 г. Графика: Bloomberg

Този месец биткойнът отчита множество успехи, като през октомври поскъпна с над 15%.

Отчасти това се дължи на големите колебания в цените. Дигиталните пари са поскъпнали с около 70% тази година, но все още ги делят 8 000 долара от рекордното им ниво от около 20 000 долара, достигнато през декември 2017 г. През март по време на разпродажбите, предизвикана от пандемията, биткойнът поевтиня с 31%.

 PayPal планира да разшири функцията за плащане, като включи услугата Venmo.

Дан Шулман, президент и главен изпълнителен директор на компанията, каза в изявление, че „преминаването към цифрови валути е неизбежно, което носи със себе си ясни предимства по отношение на финансовата достъпност, ефективност, бързина и устойчивост на платежната система и способността на правителствата да отпускат средства на гражданите по-бързо. "

По-рано тази година Fidelity Investments стартира биткойн фонд и две публични компании - Square и MicroStrategy - заявиха, че са инвестирали в монети.