Великобритания подписа търговско споразумение с Япония

Очаква се това споразумение да увеличи БВП на Великобритания с 0,07%

15:36 | 23 октомври 2020
Обновен: 15:36 | 23 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания подписа търговското споразумение с Япония, нейната първа сделка с голяма икономика, откакто осъществи Brexit, докато часовникът продължава да тиктака за продължаващите преговори с Европейския съюз (ЕС) относно свободната търговия, съобщава Investor.bg позовавайки се на Bloomberg.

На церемония в Токио британският министър на международната търговия Лиз Тръс и японският външен министър Тошимицу Мотеги се подписаха на документ, условията на който бяха определени още през септември, около три месеца след началото на официалните преговори между двете страни.

Сделката запазва до голяма степен условията, при които Великобритания търгуваше с Токио като страна членка на ЕС, изтъкват от японското Министерство на външните работи. Очаква се това споразумение да увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания с 0,07% в сравнение с нивата от 2018 г. през следващите 15 години, заявиха от британското правителство.

„По-рано се посочваше, че независима Великобритания няма да може да сключва големи търговски сделки, или ще ѝ трябват години, за да постигне такива“, коментира Тръс пред журналисти след церемонията по подписването. „Но днес доказахме, че недоброжелателите грешат“, добави тя.

Споразумението ще помогне и на Великобритания да се присъедини към Всеобхватното транстихоокеанско партньорство, изтъкна още Тръс.

Мотеги заяви от своя страна, че Япония ще продължи да подкрепя кандидатурата на Великобритания за присъединяване към Партньорството - търговско споразумение, включващо 11 държави, включително Австралия, Виетнам и Канада.

Сделката улеснява достъпа до британския пазар за някои японски стоки и добавя правила за дигиталната търговия и финансовите услуги. Отделът за международна търговия на Обединеното кралство заяви, че предоставя специални ползи, включително в области като цифрови технологии и данни, финансови услуги, храни и напитки и творчески индустрии.

Въпреки че икономическото въздействие на сделката е скромно, Великобритания е 18-ият по големина търговски партньор на Япония, споразумението с третата по големина икономика в света е своеобразен успех за премиера Борис Джонсън, който обеща, че Brexit ще предостави възможност на Великобритания за сключване на по-добри сделки като независима държава.

Още по темата четете на investor.bg