Електромобилът Zoe издърпа нагоре продажбите на Renault

Продажбите на Renault на леки автомобили и камиони през тримесечието намаляват, докато тези на електрическия автомобил Zoe се увеличават

12:56 | 23 октомври 2020
Обновен: 12:58 | 23 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският автомобилен концерн Renault SA отчете приходи за третото тримесечие, които надминават пазарните прогнози, отчасти заради скока в продажбите на своя популярен електрически модел, който според компания ще ѝ позволи да спазва европейските правила за емисиите на парникови газове, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Въпреки че приходите на концерна се свиват с 8,2% до 10,37 млрд. евро в период, все още белязан от пандемията, те успяват на надминат прогнозата на анализаторите за приходи от 9,96 млрд. евро.

Продажбите на Renault на леки автомобили и камиони през тримесечието намаляват, докато тези на електрическия автомобил Zoe се увеличават.

Световната здравна криза допринася за натиска върху автомобилния производител, който страда от свръхкапацитет в своите заводи и проблеми с японския си партньoр от алианса Nissan Motor Co.

Renault изтегли 3 млрд. евро от държавния заем, предоставен от Франция, но се опитва да успокои инвеститорите чрез прогноза за положителен оперативен свободен паричен поток за автомобилните операции на компанията през втората половина на годината.

„Това трето тримесечие подчертава промяната в нашата търговска политика, която сега се фокусира върху рентабилността, а не върху количествата“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Лука де Мео.

Увеличаване на поръчките

Увеличението на продажбите е в съответствие с по-добрите от очакваните резултати от компании като BMW AG, Daimler AG и Volvo Group, както и заради първото за тази година нарастване на общите европейски регистрации на нови автомобили през септември.

Броят на поръчките за нови автомобили Renault е с 60% по-голям в края на миналия месец, а запасите намаляват с около една пета в сравнение с миналата година, изтъкват от Renault. В края на септември компанията притежава 15,2 млрд. евро ликвидни резерви, включително кредитна линия за 5 милиарда евро, подкрепена от правителството.

Въпреки че Renault не отчита финансовите си данни на тримесечна база, производителят регистрира рекордна загуба за първото полугодие, дължаща се на обезценки и разходите за преструктуриране в Nissan. Партньорите в алианса, който включва и Mitsubishi Motors Corp., са предприели планове за намаляване на разходите и работните места в опит да подобрят ефективността на своите операции.

Още по темата четете на investor.bg