Мейли от Nissan хвърлят нова светлина на случая Гон

Разкритията стават в критичен момент за автомобилната индустрия и огромния натиск от икономическото забавяне, предизвикано от пандемията.

12:01 | 15 юни 2020
Обновен: 13:23 | 15 юни 2020
Автор: Силвия Грозева

Според запознати със свалянето на бившия директор на Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон, той е бил обект на усилията на директори на Nissan да бъде отстранен. Bloomberg съобщи, че разполага с доказателства, че планът е започнал година преди ареста на Гон в края на 2018г. за финансови злоупотреби.

Действията за неговото отстраняване са били предизвикани от несъгласието на бившия председател за по-голяма интеграция между японския автопроизводител и Renault.

Докато Nissan дълго време твърдеше, че решението да бъде отстранен Гон е защото не е декларирал доходите си и други финансови нарушения, разкрити от прокурорите в Токио, документите и показанията на хора, запознати с въпроса показват, че силна група вътрешни лица е смятала ареста и процеса срещу Гон като възможност да се променят отношенията с топ акционера Renault към по-благоприятни за Nissan.

Поредица от мейли от февруари 2018г., потвърдена от хора, които са поискали да не бъдат назовавани, показва водене на последователна кампания за сваляне на директора. Информацията се появи на фона на готвения процес в Токио срещу друг бивш директор на Nissan и самата компания в Токио и докато Токио продължава да настоява за Ливан да екстрадира 66-годишния Гон, който избяга от ареста миналата година.

В мейлите старши мениджъри в Nissan обсъждат тревогите си от усилията на Гон в началото на 2018 да направи съюза между компаниите необратим.

В центъра на разговорите е Хари Нада, който сключи споразумение за сътрудничество с прокуратурата да свидетелства срещу Гон. Нада пише в средата на 2018 до Хитоши Кавакучи, старши мениджър, че Nissan трябва да действа, за да „неутрализира инициативите, преди да е станало твърде късно”.

Карлос Гон, който обяви, че е невинен по четири обвинения за финансови злоупотреби и нарушаване на доверието, отказа да коментира разкритията.

Говорителката на Nissan Лавания Уангаонкар също отказа коментар. Самият Нада не отговори на въпросите, а Кавагучи, който през декември напусна Nissan, също отказа коментар, както и прокуратурата в Токио и представителите на Renault.

На 18 ноември 2018г., ден преди Гон да бъде заловен и свален от частния си джет на летище Ханеда в Токио, Нада изпраща паметна записка до тогавашния директор Хирото Сайкава. Нака иска прекратяване на договора за съюза и възстановяване на правата на Nissan да купува акции на Renault или дори да я погълне. Nissan е искал още да отнеме правото на френския производител да номинира оперативния директор на Nissan или други висши постове, казват запознати с документа.

Разногласието между японските и френските партньори предизвика впоследствие осуетения опит на Renault за обединение с Fiat и изправи съюза пред безизходица. Nissan обяви през май 6,3 млрд д олара загуба за фискалната година до март, първа от десетилетие и най-голямата от 20г., а акцията изтри половината си стойност от ареста на Гон.

Комуникациите от Нада до Сайкава и други директори показва силна тревога за плановете на Гон да задълбочи интеграцията на фирмите в обединението, което дава на Renault водеща роля пред Nissan с 43% дял. Renault спаси японския производител от фалит със спешно вливане на пари през 1999г., когато изпрати Гон в Nissan да изпълни една от най-драматичните спасителни мисии в историята на автоиндустрията.

Репортаж във видеото на Ема O’Брайън, Bloomberg News; информация на Рийд Стивънсън от Bloomberg.