Nokia настоява германските продажби на Lenovo да бъдат блокирани

Според Lenovo финландската компания умишлено е отказала да предостави честни и справедливи условия за ползване на патентованата им технология

20:05 | 20 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Nokia настоява германски съд да наложи забрана върху продажбите на някои продукти на Lenovo Group в страната, след като спечели патентно дело там, пише Bloomberg.

Действията следват разпореждане на съда в Мюнхен от 30 септември, според което Lenovo няма право да продава каквато и да е била стока, която използва технологията за видео компресия на Nokia. Във вторник Nokia настоя забраната да бъде наложена върху персонални компютри, лаптопи и таблети, гласи официално съобщение на финландската компания.

„Съдебните действия никога не са предпочитаният от нас вариант, но Lenovo отказва да вземе участие в дискусии въпреки ясното постановление да не се използва нерагламентирано патентованата технология на Nokia“, коментират от компанията, добавяйки, че "врата за добросъвестно договаряне е винаги отворена".

Случаят е част от стратегията на Nokia да събира такси за ползване от производителите на продукти на дребно вместо от производителите на отделни компоненти. Автомобилната индустрия също е под прицела на Nokia, като пример са съдебните спорове между Daimler и бившия производител на телефони. Корпоративната стратегия на Nokia в случай, че се окаже успешна, би възпрепятствала много индустрии, когато се подготвят да приложат 5G технология.

От Lenovo обжалват искането и твърдят, че Nokia са нарушили законовите си задължения, отказвайки да лицензират своята интелектуална собственост по справедливи и недискриминационни условия както на Lenovo, така и на нейни доставчици, на които технологията им е необходима

„Ние вярваме, че наличието на стандартизираните технологични условия на FRAND са от решаващо значение за бъдещето на световната технологична индустрия и разпространението на достъпни иновации сред клиентите по целия свят“, заявиха от Lenovo, определяйки търговските практики на Nokia като застраващи достъпа до необходимата технология

Германия не е единствената сцена на глобалната съдебна конфронтация между Lenovo и Nokia. Висящи дела между двете компании има и в САЩ, Бразилия и Индия.

Американската комисия за международна търговия започна разследване по жалба на Nokiа, което ако бъде отсъдено в полза на финландската компания, ще забрани вноса в САЩ на лаптопи, таблети и настолни компютри, произведени от Lenovo.

Обикновено страните по спора се въздържат от налагането и съответно изпълнението на германските патентни решения, докато текат обжалвания по делото. Ако по-висша инстанция отмени наложената забраната от по-нисшата, то тогава претендиращото дружество трябва да изплати щети на потърпевшото за нереализирани продажби под формата компенсации - сума, която може да се окаже солидна. Поради тази причина заплахите за блокиране на продажби често завършват със споразумения между двете страни