Роботите са заплаха за 800 хиляди работни места по света

Съветът за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са сред най-уязвимите на промените

16:46 | 20 октомври 2020
Обновен: 16:55 | 20 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg

Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работните места в индустриите, представляващи близо една четвърт от глобалната работна сила, съобщава Bloomberg.

В доклад, публикуван във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън, заявиха, че 800 милиона души са изложени на риск от загуба на работни места. Съветът за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са сред най-уязвимите на промените заради автоматизацията, установяват икономистите.

Това се дължи на факта, че в тези страни голям дял от работната сила изпълнява прости, рутинни роли, които могат да бъдат лесно заменени от машини или вече разчитат на евтина работна ръка за това.

По-високото ниво на автоматизация рискува да увеличи неравенството в доходите, смятат икономистите. Въпреки че по-рано се смяташе, че роботите са заплаха само за работните места, които изискват ниска квалификация, сега те изглежда вече заместват и други професии.

Все пак новините не са само лоши. Някои от най-изложените към въздействието на автоматизацията страни имат силно застаряващо население, което значи, че технологиите могат да помогнат за преодоляването на насрещните ветрове от демографията в техните икономики, твърдят още Дауд и Джонсън.