Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нови професии ще създадат автоматизацията и роботизацията на производството

Илиaн Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ, Бизнес старт, 17.10.2018

09:18 | 17 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нови професии ще създадат автоматизацията и роботизацията на производството. А технологичният сектор има най-добри предпоставки за развитие в България в следващите 10 години. Това каза Илиaн Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ, в коментара си за тенденциите в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това, което аз отчитам като възможности за развитие в България в идните години е в силното разрастване на сектора на технологичните услуги. Ние имаме предпоставки за развитие там, известни сме със своите кадри и фирми и бизнесите търсят възможности и усвояват такива. Виждам възможности за силно разрастване на този бизнес. Не бих оставил на заден план и земеделието,там също имаме какво да направим, да подобрим производителността на труда  ида увеличим размера на произведената продукция, оттам и значимостта на сектора в икономиката на страната". 

Автоматизацията и роботизацията ще подобрят и променят сектора на производството, според Георгиев освобождаването на хора, които директно са заети с този физически труд ще доведе до това, че те трябва да се преквалифицират, да търсят нови възможности в други професии и на друг пазар. А такива също ще бъдат създадени, защото управлението на тези машини ще изисква компетентни хора, каза още гостът.

Експертът вижда бъдеще и в системите за събиране на данни, те дават възможност за предрешаване на избора и вземат решения на базата на данните които са събрали. Тези масиви от данни вече се трупат в различни технологични доставчици.

"Сравнително малката задлъжнялост и усвояване на банкови кредити от страна технологичните компании се дължи на това, че този бизнес е труден за финансиране, той не е конвенционалният бизнес, в който банките обичат да разполагат ресурс, да пласират ресурс на своите клиенти, тъй като те стартират повече с идеи и бизнес планове, няма референции, трудно е да се направи анализ и да се сравнят , защото това са уникални идеи. Затова финансирането в тях се осъществява през инвеститори - ангели, през различни фондове, като и през Фонда на фондовете, те повече разчитат на акционерен капитал, отколкото на банково финансиране".

Още за бъдещето на банковия сектор гледайте във видео материала.