Tesla ще започне да изнася произведени в Китай седани Model 3 към Европа

Гигафабриката в Шанхай ще доставя и на пазарите в Сингапур, Австралия и Нова Зеландия

17:42 | 19 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesla ще започне да изнася автомобили Model 3, произведени в нейната Гигафабрика в покрайнините на Шанхай, за Европа от по-късно този месец, съобщава Bloomberg, като се позовава на изявление на производителя на електромобили.

От Teslа обявиха, че седана Model 3 ще бъде доставян в повече от 10 европейски страни, включително Германия, Франция и Швейцария. Фабриката на автомобилния производител в Шанхай, която е първата извън границите на САЩ, отвори само за местни доставки в началото на тази година.

„Надяваме се да обслужваме глобалните ни клиенти като глобална фабрика“, коментира Сун Ган, директор "Производство" към шанхайската фабрика на Tesla пред местни журналисти. По негови думи износът на произведените в Китай модели на Tesla е ключова стъпка в глобалната стратегия за развитие.

Фабриката в Шанхай помогна на Tesla да разшири пазарния си дял в Китай, като елеткромобилният концерн заяви, че производственият му капацитет възлиза на 200 хиляди превозни средства годишно. През изминалия месец фабриката достави близо 11 хиляди местно произведени автомобили.

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск обяви план за създадаване на фабрика и инженерно-дизайнерски център в близост до Берлин по време на събитие в Германия през ноември миналата година.

Близки до дискусиите запознати лица заявиха миналия месец, че Tesla ще доставя автомобили, произведени в Шанхай, до други страни в Европа и Азия, освен Китай, като по този начин променя фокуса на първоначално зададената си стратегията за задоволяване на търсенето на китайския пазар.

Произведеният в Китай Мodel 3, който ще бъде доставян извън страната, вероятно ще започне масово производство през четвъртото тримесечие, коментираха тогава запознатите лица, добавяйки, че сред основните пазари са Сингапур, Австралия и Нова Зеландия, както и Европа.