Мъск: Tesla трябва да произвежда собствени батерии

Така компанията ще може да отговори на търсенето на електрически превозни средства

08:59 | 22 септември 2020
Обновен: 09:23 | 22 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Tesla ще трябва да започне да произвежда собствени батерии, за да отговори на търсенето на електрически превозни средства, въпреки че увеличава покупките от външни доставчици, написа Илон Мъск в Twitter. 

Главният изпълнителен директор на Tesla написа това в навечерието на годишното събрание на акционерите на компанията и презентацията „Ден на батерията“ във вторник, която се очаква да покаже иновации, предназначени да запазят лидерството на Tesla в областта на електрическите автомобили, предава Bloomberg.

Акциите на компанията поевтиняха с 8,4% в следборсовата търговията в понеделник, след като в края на сесията цената им беше 449,39 долара. 

Мъск каза, че това, което Tesla ще обяви на събитието, няма да се произвежда в големи обеми до 2022 г. и ще окаже влияние върху планираната продукция на полукамиона, пикапа Cybertruck и новия спортен автомобил Roadster. 

Най-дългогодишният партньор на Tesla за батериите е базираната в Осака Panasonic.

Двете компании съвместно оперират масивен завод за батерии извън Рено, Невада. Panasonic прави клетките, а Tesla поставя тези клетки в масивни батерии за всяка кола. 

Но за да не зависи от един доставчик, Tesla има споразумения и с Contemporary Amperex Technology (CATL) в китайската провинция Фуджиан и LG Chem в Сеул.