Европа губи борбата да запази отворена икономиката си заради Covid-19

В четвъртък беше регистриран рекорден брой на новозаразени, хоспитализирани и смъртни случаи в много страни в континента

13:05 | 16 октомври 2020
Обновен: 13:34 | 16 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейските лидери са изправени пред тревожната реалност - ограничителните мерки се връщат, защото пандемията заплашва континента отново, пише Bloomberg.

Този сценарий беше отхвърлян от мнозина това лято заради намаляването на случаите в Европа. Усещането за победа над вируса отстъпи място на разочарованието, като постави началото на по-дълбока криза в големите градове, които вече имат наложен вечерен час.

„Надеждата беше, че втората вълна ще бъде по-лесна за контролиране, защото ние знаем как да откриваме и прекратяваме клъстерното разпространение, като по този начин поддържаме икономиката работеща“, каза Кристиан Одендал, главен икономист в Центъра за европейска реформа. „Но в Европа това не проработи“, добавя той.

В четвъртък беше регистриран рекорден брой на новозаразени, хоспитализирани и смъртни случаи в много страни в Европа.

Пикове на

Пикове на случаите от коронавирус в много страни през последната седмица. Графика: Bloomberg 

Европейските лидери имат много по-малко опции за справяне с кризата, след като използваха всички възможни средства за спасяване на икономиката през пролетта. Бизнесът отново е пред изпитание, обществото е недоволно заради новите вълни от ограничения, а политическите опозиции критикуват досегашните мерки. В ход е идеологическата борба между либертарианците, които не искат нови ограничения и тези, които смятат, че безопасността е на първо място и трябва да се предприемат по-строги мерки.

Този път е много по-трудно постигането на баланс. Според Джейми Ръш от Bloomberg Economics „предприемането на твърде малко ограничения, може да струва по-скъпо от кратко национално блокиране“.

Социалистическото правителство на Испания се бори с десноцентристките власти в Мадрид. Справянето с пандемията във Великобритания може да намали подкрепата към британския премиер в Северна Англия, защото областта е сред най-засегнатите.

Дори германският канцлер Ангела Меркел не успя да подтикне регионалните лидери на страната да приемат по-строги мерки по време на осемчасовите преговори тази седмица.

Това ще принуди правителствата да увеличат разходите, като допълнително ще свият публичните финанси. Централните банки, които използваха безпрецедентни стимули досега, се подготвя за нови.

Първоначалните действия на Европа бяха свързани със сериозни ограничения на личните свободи и пакети от стимули, с които да облекчат безработицата. Въпреки това обаче, през летния сезон контролът беше намален, което доведе до повишаване броя на заразените в началото на есента.

 Финансовата

Финансовата политика има съществено въздействие по време на пандемията. Графика: Bloomberg

Втората вълна предизвика нова порция ограничения за социална дистанция, вечерни часова и други мерки в някои от най-големите европейски столици.

Във Великобритания експерти по общественото здраве призоваха за незабавно ограничаване на социалните контакти. Чехия оборудва хотели и спа центрове, които да бъдат използвани като спешни здравни заведения. В южния италиански град Арцано затварянето на магазините предизвика вълна от недоволство, в последствие превърнало се в протест на жителите от региона.

Това поставя въпросът какви ще са новите мерки, които ще предприемат световните лидери, за да се справят с кризата.