Конте: Италианският БВП ще се свие с 9% тази година

Администрацията на премиера Джузепе Конте има за цел да намали и обема на дълга до 151,5% от БВП до 2023 г.

16:03 | 5 октомври 2020
Обновен: 16:34 | 5 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Прогнозите на италианското правителство сочат, че икономиката на страната ще се свие с 9% през тази година и ще се увеличи с 5,1% догодина, гласи проектобюджетен документ, разгледан от Bloomberg News.

Администрацията на премиера Джузепе Конте има за цел да намали обема на дълга на страната до 151,5% от брутния вътрешен продукт до 2023 г., показва документа, който предстои да бъде одобрен на заседанието на кабинета днес вечерта.

Италианският БВП

Италианският БВП ще се възвърне на нивата преди пандемията до 2022 г. според плана на правителството. Графика: Bloomberg

Ако пандемията от коронавирус се влоши значително, правителството прогнозира, че БВП ще намалее с 10,5% тази година и ще се увеличи с 1,8% през 2021 г. - най-лошият сценарий в проекта, който цитира проучване на Oxford Economics.

Перспективите на правителството имат за цел да определят бюджетната рамка на Италия за 2021 г., която трябва да бъде одобрена от парламента до края на годината. Правителството на Конте се бори да спаси икономика, опустошена от пандемията и строгата национална блокировка, като същевременно подготвя въвеждането на по-строги мерки за превенция на нарастване броя на заразените.

Проектобюджетът съдържа цели за ръст на брутния вътрешен продукт от 6% през 2021 г. и 3,8% през 2022 г. Като цел също е задедено и намаляване на дефицита до 3% от БВП до 2023 г.

Италия ще получи 209 милиарда евро (246 милиарда долара) безвъзмездни средства и заеми от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Финансовият министър Роберто Гуалтиери обеща да обяви „значителна“ дългосрочна цел за намаляване на дълга на страната, който в края на 2019 г. възлиза на 134,7% от БВП.

Приоритетите на правителството, които са в съответствие с плановете за европейските фондове, включват растеж, намаляване на социалното и икономическото въздействие от пандемията, подкрепа на зеления и дигитален преход и създаване на работни места, гласи още документът.

В най-лошия сценарий Италия ще се сблъска с ново увеличение на хоспитализираните и ще бъде принудена да отговори с въвеждане на ограничения, които биха повлияли на икономиката ѝ през четвъртото тримесечие. При тези обстоятелства масова дистрибуция на ваксини ще започне едва през втората половина на 2021 г.

Италия се бори да постави под контрол съотношението дълг - брутен вътрешен продукт, дори с подкрепата на Европейската централна банка, за да задържи заемите и помощта на ЕС в допустими граници. Междувременно правителството вече използва 100 милиарда евро стимул, за да предпази бизнеса и гражданите от кризата. Още 40 милиарда евро са предвидени за 2021 г., заяви италианския финансов министър.