Германия: Историческите стимули на ЕС може да се забавят

Причината е нарастващото несъгласие по ключови въпроси сред страните членки на блока

21:31 | 29 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Историческият бюджет и пакет от стимули за 1,8 трилиона евро (2,1 трилиона долара) на Европейския съюз е заплашен от отлагане заради несъгласия между страните членки на блока, заяви говорител на германското правителство, цитиран от Bloomberg. 

“Наблюдаваме със загриженост, че броят на различията в бюджетните преговори изглежда се увеличава, вместо да намалява”, заяви говорителят за германското европредседателство. “Забавяне в бюджета на ЕС и възстановителния фонд е все по-вероятно”, добави той. 

Пакетът за икономическо възстановяване, който включва 750 милиарда евро под формата на съвместен дълг и 1,07 трилиона евро общ бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., цели да преодолее най-суровата рецесия в историята на блока и се нуждае от одобрението на всички 27 страни членки. Те обаче не могат да се спразумеят за гаранциите, че средствата няма да бъдат усвоени от страни, чиито демократичен контрол и баланс е слаб. 

Германия, която европредседателства на ротационен принцип, направи предложение тази седмица, което обвързва изплащането на средствата със спазването на върховенството на закона. Предпожението обаче беше отхвърлено от премиерите на Унгария и Полша, като полският премиер Матеуш Моравецки го нарече „политическо изнудване“, облечено като загриженост за демократичните ценности.

Европейските дипломати се срещнаха във вторник и ще подновят усилията в сряда в Брюксел, за да постигнат споразумение на базата на германското предложение. По думите на германския говорител обаче дебатът е много поляризиран. 

Унгарското и полското правителство - и двете критикувани за разширяване на политическото си влияние върху съдилищата и медиите - обещаха да се борят с предложението. Унгария и Полша са единствените две държави членки, които в момента са обект на официални разследвания за върховенство на закона в ЕС.

Група богати държави, включително Финландия и Холандия, също отхвърлят настоящото предложение с аргумента, че то не стига достатъчно далеч.

"Има недоволство и критика в двата края на спектъра", коментира германският говорител.