Лейбъристите повеждат за първи път в анкетите, откакто Джонсън стана премиер

Рейтингът на одобрение на Борис Джонсън спадна с 12 пункта

10:55 | 27 септември 2020
Обновен: 14:18 | 27 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лейбъристите отчетоха първата си преднина в социологическите анкети за обществено одобрение, откакто Борис Джонсън стана премиер на Великобритания, сигнализирайки за значителни промени в състоянието на двете основни партии, предава Guardian.

Партията на Киър Стармер отчета три точки преднина пред консерваторите, според последната анкета "Opinium" за Observer. В резултат, който ще предизвика вътрешнопартийни размирици сред консерваторите за представянето на британския премиер, анеката показва 42% подкрепа за лейбъристите, а подкрепата за консерваторите - 39%.

Това е първата социологическа преднина за лейбъристите от началото на юли 2019 г., когато настъпи краят на премиерската кариера на Тереза Мей. Тогава Либерал-демократическата партия и "Brexit партията" поведоха в анкетите, а основната опозиция на Острова отчете две точки преднина пред консерваторите

Сегашните проучвания представляват бърз обрат. Консерваторите записаха преднина от 26 точки само преди шест месеца - в ранните месеци на пандемията от Covid-19. Тогава общественото одобрение на държавната политика в отговор на заразата възлизаше на две трети (65%). Сегашната анкета отчита само 30% одобрение на  противопаднемичната политика.

Ниво на

Нива на обществено одобрение на партиите във Великобритания към 25 септември 2020. Графика: Guardian

Същевременно Киър Стармър повежда Джонсън по отношение кой ще бъде най-добрият министър-председател. Повече от половината избиратели (55%) вярват, че Стармър е готов да бъде министър-председател, а според 40 на сто - лейбъристите са готови да сформират следващото правителство.
Основните резултати от социологическите проучвания предполагат, че неуспехите на сегашното правителство са допринесли за преднината на лейбъристите. Оценките на одобрението на Стармър са много сходни с тези, отчетени в анкетата "Opinium" преди две седмици, но рейтингите за одобрение на Джонсън спаднаха оттогава от 6 на 12 на сто - най-ниският му рейтинг от началото на пандемията.

Половината от анкетираните избиратели не одобряват начина, по който правителството се справя с кризата, а 57% не одобряват политиките, свързани с тестването на гражданите. Британският електорат подкрепя обаче новите строги политики, обявени миналата седмица, въпреки че 60% от тях смятат, че ще са необходими повече мерки за спиране появата на втора вълна от коронавирус.

Партията на Либерал-демократите не е отчела покачване на одобрението след обявяването на новия й лидер - Ед Дейви, отчита петпроцентово плато, което е с един пункт по-малко от преди две седмици.

Адам Дръмонд, зам.-ръководител на Opinium, заяви, че „Лейбъристката партия най-накрая настигна своите опоненти в анкетите със своя лидер. Докато това става за първи път, откакто Борис Джонсън стана министър-председател, Киър Стармър има по-добри оценки на одобрение, както сурови, така и нетни, спрямо премиера в продължение на известно време, но преди двамата лидери бяха почти равни по отношение на въпроса кой би бил по-добрият министър-председател. Сега oбаче предпочитанията се промениха."

„Въпреки че има силна обществена подкрепа за новите ограничения срещу Covid, обявени от правителството по-рано тази седмица, те все още не са довели до някакъв тласък на одобрение на правителството.", заяви Адам Дръмонд 

По думите на Адам Дръмонд, докато лейбъристите отчетоха преднина през по-голямата част от периода 2010-15 г., тогавашният лейбъристки лидер Ед Милибанд обикновено изоставаше пред Дейвид Камерън по отношение на рейтингите. Това предполага, че сегашното одобрение на лейбъристите е малко по-солидно. "Другият наистина интересен рейтинг на одобрение, които трябва да се наблюдава през следващите няколко месеца, ще бъде този на финансовия министър Риши Сунак", добави още Дръмонд.