Джонсън: През следващите шест месеца работете от вкъщи, ако работата ви го позволява

Британският премиер нареди нови противопандемични мерки, с които се прекратяват работата на нощните заведения от 22 часа

16:53 | 22 септември 2020
Обновен: 18:26 | 22 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борис Джонсън призова британците да работят от вкъщи, ако работата им позволява, и нареди по-ранното затваряне на барове и ресторантите. Усилията на британския премиер са насочени към предотвратяване на нова вълна на коронавируса през следващите седмици, съобщава Bloomberg.

Според новите мерки, които засега обхващат само Англия и е вероятно да продължат шест месеца, маските за лица стават задължителни за пътниците, ползващи таксита, и за работниците в секторите на хотелиерство и търговия на дребно. Увеличава се и размерът на глобите за неспазване на противопандемичните мерки. Подобни стъпки се предприемат в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

„Това е моментът, в който трябва да действаме“, каза Джонсън пред парламента във вторник. Чрез налагане на ограничения сега, правителството може да „защити икономиката от по-скъпоструващи мерки, които в бъдеще неизбежно ще станат необходими “, добави още Джонсън

Новите мерки са в пряк контраст с усилията за отваряне на икономиката след първата национална карантина, която доведе до цялостното прекратяване на социалната и търговска дейност през март. Извънредното положние на Острова предизвика най-дълбоката рецесия в Обединеното кралство от повече от век.

Мерките също илюстрират и трудността, с която се сблъсква правителството в усилията си да балансира необходимостта от защита на икономиката и преодоляване на пандемията. Covid-19 взе повече жертви във Великобритания, отколкото в която и да е друга европейска държава. Главният научен съветник на премиера Патрик Уоланс предупреди в понеделник, че ако не се предприемат спешни действия, Великобритания е на път да регистрира 50 000 нови случая на ден до средата на октомври.

Според новите правила баровете и ресторантите ще затварят в 22 часа от четвъртък, като всички плащания на клиенти са ограничени до обслужване на маси. Плановете за възобновяване на бизнес събитията от 1 октомври и допускането на публика по време на спортни събития са замразяват.

С незабавното влизане в сила на ограниченията посланието на правителството се променя. Целта е да се насърчат повече хора в Англия да работят от вкъщи, ако работата им позволява. Препоръката е насочена най-вече към служителите в офиси на фирми, чиито служители и работодатели са единодушни, че трудовите действия могат бъдат ефективни в рамките на дистанционната работа. 

Училищата и медицинските центрове ще останат отворени, а служителите в основната администрация и други жизненоважни сфери ще бъдат насърчавани да ходят на работа.

Решението на Джонсън е коренна промяна в политиката на правителството. Министрите прекараха последните два месеца в опити да убедят британците да се върнат на работните си места, за да съживят безлюдните градски центрове, където ресторанти и хотелиери се борят да оцелеят. Правителството също така субсидира ресторантите през август, за да стимулира индустрията и да се възстановят предпандемичните британски потребителски навици.