САЩ и Китай си размениха остри думи по време на Общото събрание на ООН

Китай няма намерения да води Студена или 'топла война', а Тръмп призова ООН да потърси отговорност от Пекин във връзка с Covid-19

19:41 | 22 септември 2020
Обновен: 20:05 | 22 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред Общото събрание на ООН във вторник, че Пекин "няма намерение да води нито Студена, нито топла война, с която и да е държава", на фона на нарастващото напрежение в отношенията между САЩ и Китай, предава Bloomberg. 

„Ще продължим да адресираме различията си и да разрешаваме споровете чрез диалог и преговори. Няма да се стремим да развиваме единствено себе си “, заяви Си Дзинпин в предварително записано видео изявление по време на ежегодното събрание на световните лидери, провеждащо се виртурално тази година поради пандемията от коронавирус.

Напрежението между Съединените щати и Китай достигна точка на кипене покрай пандемията, подчертавайки желанията на Пекин за по-голямо международно сътрудничество, което да се противопостави на традиционното ръководство от страна на Вашингтон.

Коронавирусът за първи път се появи в Китай в края на миналата година и Вашингтон обвинява Пекин в липса на прозрачност, която според САЩ е влошила разпространението на заразата. Китай отрича твърденията на САЩ.

„В първите дни на появата на вируса Китай забрани вътрешните пътувания в страната, обаче разреши трансграничните полети - действие, с което Китай зарази останалия свят“, заяви Тръмп в предварително записаната реч. „Китайското правителство и Световната здравна организация, която на практика се контролира от Китай, фалшиво заявиха, че няма доказателства за предаване от човек на човек.Организацията на обединените нации трябва да търси отговорност на китайското правителство за неговите действия“, добави още американският президент

В речта на китайския държавен глава, която наподобяваше на упрек към Доналд Тръмп, въпреки че изявленията и на двамата лидери бяха предварително записани, Си призова за международно сътрудничество в отговор на пандемията и придаде водеща роля на Световната здравна организация.

Тръмп обяви намеренията си да оттегли САЩ от базираната в Женева СЗО, обвинявайки огранизацията, че е марионетка на Китай - твърдение, което СЗО отрича.

„Изправени пред вируса, ние трябва да засилим солидарността и да преодолеем това препятствие заедно. Трябва да следваме ръководството на науката, да се съобразяваме изцяло със Световната здравна организация “, коментира Си Дзинпин. По думите на китайския президент всеки опит за политизиране на въпроса или заклеймяване на дадена държава трябва да бъде отхвърлен.“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза по-рано днес пред 193-членното Общо събрание, че трябва да се направи всичко, за да се избегне нова Студена война, предупреждавайки, че „ се движим в много опасна посока“.

„Технологичното и икономическо разделение ще прерасне в геостратегическо и военно разделение. Трябва да избегнем това на всяка цена", заяви генералният секретар на ООН. 

През последните месеци администрацията на Тръмп наложи редица наказателни мерки срещу Китай, включително санкциониране на китайски правителствени служители заради политиката им към мюсюлманските уйгурските малцинства; премахване на специалния търговски статут на Хонконг, затваряне на китайското консулство в Хюстън и обявяване на планове за ограничаване на китайските визи за журналисти и студенти.

Доналд Тръмп също оказва натиск, насочен към отделянето на американските операции на TikTok - китайското популярно приложение за споделяне на видео клипове

Речта на Тръмп едва засегна най-големия проблем, разделящ САЩ и останалите съюзници на Белия дом - преустановяването на международните санкции срещу Иран. Тръмп спомена иранския ядрен въпрос само с едно изречение.

„Оттеглихме се от ужасното ядрено споразумение с Иран и наложихме осакатяващи санкции срещу основния спонсор на терора в света“, заяви американският държавен глава.