Германия удвоява износа си на свинско месо към Китай през първата половина на 2020 г.

Китайското търсене на свинско месо нараства на световния пазар, тъй като страната се бори с чумата по свинете

15:36 | 16 септември 2020
Обновен: 16:18 | 16 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Китай се превръща в най-важния потребител на свинско месо от Германия през първата половина на годината, съобщава Федералната статистическа служба, цитирана от Die Zeit.

Германия е изнесла 233 300 тона свинско месо за Китай в периода между януари и юни. Износът на Германия към азиатската страна се удвоява през периода на годишна база до 26,8-процентен дял от общия износ на свинско месо. 

Според статистическата служба забраната за внос в Китай, която беше наложена в Бранденбург заради случаи на африканска чума по свинете, сега оказва натиск върху месната индустрия.

Китайското търсене на свинско месо напоследък нараства на световния пазар, тъй като страната се бори с чумата по свинете от края на 2018 г. и намалява собствения си добитък. Народната република е най-големият консуматор на свинско месо в света.

Потребителите в Германия усетиха нарастващото търсене от Китай

Китай замени Италия като най-голям потребител на свинско месо от Германия през първата половина на 2019 г. През първата половина на 2020 г. износът за Италия съставлява 15,2% от износа на свинско месо. Тогава са експортирани общо 870 700 тона свинско месо на стойност 2,4 милиарда евро.

Нарастващото търсене от Китай и произтичащото от това по-слабо предлагане се усещат и от потребителите в Германия. За свинско месо през август 2020 г. са похарчени средно 8,6% повече в сравнение с цените през август 2019 г. Месото и колбасите са поскъпнали с 5,7% за същия период, като потребителските цени на храните в през този времеви интервал са се увеличили с 0,7%.

Според статистиците свиневъдството в Германия от години намалява. Към 3 май 2020 г. се отглеждат 25,5 млн. прасета – с 1 млн. по-малко спрямо преди 19 г., което съответства на спад от 3,9%. През същия период броят на фермите също намалява с почти 40%.