Туристическият сезон в Гърция е към своя край

Родос, Ретимно, Санторини и Кос са сред дестинациите, които са се справили по-добре от средното за страната

11:12 | 10 септември 2020
Обновен: 11:15 | 10 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Туристическият сезон в Гърция е към своя край

Тревогите около анулирането на резервации в гръцките хотели през последните няколко дни, особено след въвеждането на карантина за връщащите се от Гърция във Великобритания и Холандия, бележи края на основния туристически сезон за гръцкия туризъм, съобщава изданието ekathimerini.com.

Краят на туристическия сезон в Гърция обаче не е съвсем трагичен, тъй като август може и да се окаже по-добър от песимистичните прогнози по-рано тази година.

Оценките показват 55% спад на входящия туристически поток в сравнение с август 2019 г., докато през юли годишният спад е достигнал 65%. Подобни са индикациите и от данните за пристигащите на регионалните летища в страната и на международното летище в Атина.

Източници от министерство на финансите, туристическата индустрия и Гръцката централна банка посочват, че приходите от чуждестранни туристи са достигнали около 1.5 млрд. евро миналия месец, което се равнява на сумата от първите седем месеца на годината.

През последните четири месеца на годината, докато втората вълна на пандемията продължава, сегментът от пазара, свързан с конференции и събития, както и този на градските почивки, ще бъдат замразени.

Според базовия сценарий в периода от септември до декември постъпленията от чуждестранни туристи в Гърция ще са с 80% по-малко спрямо 2019 г., която обаче е била рекордна година.

Няколко дестинации в Гърция са се справили по-добре от средното за страната. Това са Родос, Ретимно, Санторини и Кос. През тази седмица обаче е отчетено увеличаване на анулираните резервации, слагайки край на надеждите, че този месец може да донесе добри новини за местния туризъм.

Във вторник Fraport Greece обяви, че спадът на пристигащите през миналия месец на 14-те регионални летища, които оперира, възлиза на 56,7% на годишна база, докато през първите осем месеца на годината понижението е със 71,2%. Британците са били основните потребители на тези летища, като през миналия са пристигнали над 315 хил. туристи от Великобритания, а германците са били близо 206 хил.