Pfizer и BioNTech сключиха най-голямата си сделка до момента с ЕС

Междувременно стана ясно, че AstraZeneca преустановява изпитванията по експерименталната си коронавирусна ваксина

19:13 | 9 септември 2020
Обновен: 19:26 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Pfizer и BioNTech са постигнали предварително споразумение да доставят 200 милиона дози от експерименталната си ваксина срещу Covid-19 на Европейския съюз, като това е най-голямата първоначална поръчка за американо-германските партньори, съобщава Bloomberg. 

Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството BioNTech-Pfizer за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. BioNTech-Pfizer е шестото дружество, с което Комисията приключи разговори, след като вече проведе такива обсъждания със Sanofi-GSK на 31 юли, Johnson & Johnson на 13 август, CureVac на 18 август и Moderna на 24 август. Първият договор, подписан с AstraZeneca, влезе в сила на 27 август, става ясно от изявление на институцията.

Предвиденият договор с BioNTech-Pfizer ще даде възможност на всички държави членки на Европейския съюз, да закупят ваксината, се посочва още в съобщението. Те могат също така да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави. 

ЕС не посочва финансовите условия по споразумението. Pfizer и BioNTech по-рано постигнаха сделка за предоставянето на 120 милиона дози на Япония, а САЩ сключиха споразумение с компанията на стойност два милиарда долара за първоначално 100 милиона дози с възможност за 500 милиона допълнително. 

Компаниите заявиха, че са напът да получат регулаторен преглед през октомври. Те вече имат над 25 хиляди от необходимите 30 хидяли участници за масови клинични изпитвания, които да покажат дали ваксината работи, като са си осигурили възможност да разширят изследванията си в Германия. 

Ваксината на компаниите разчита на нова технология, която кара собствените клетки на тялото да произвеждат вирусни протеини, необходими за подсилване на имунната система. 

Междувременно стана ясно, че AstraZeneca преустановява изпитванията по експерименталната си коронавирусна ваксина, след като участник в едно от изследванията на компанията се е разболял, което потенциално може да забави или преустанови усилията на компанията да ускори имунизацията срещу Covid-19.

“Паузата произтича от стандартния преглед на изпитванията на ваксини на компанията, след като един човек е развил необяснимо заболяване”, посочи  AstraZeneca в изявление. Ходът е предвиден, за да даде на изследователите повече време да проучат сигурността на данните за безопасност, като същевременно запази целостта на изпитванията, твърдят представители на компанията. Акциите на производителя на лекарства поевтиняха с 3% на борсата в Лондон в сряда сутринта след обявяването на новината, като следобед българско време ограничиха загубите до под един процент. 

Ваксината, която AstraZeneca разработва съвместно с изследователи от Оксфордския университет, е считана за един от водещите кандидати. Партньорите целят да включат 50 хиляди участници в късните етапи на изпитванията, които ще се провеждат във Великобритания, САЩ, Бразилия и Южна Африка, като други са планирани за Япония и Русия. 

AstraZeneca има пазарна капитализация от около 140 милиарда долара и е най-голямата сред всички дружества в британския индекс FTSE-100.

Проблемите с един от най-обещаващите кандидати бяха сблъсък с реалността за развитието на ваксина и рисковете по отношение на сигурността. 

Спирането „показва опасностите от бързането за излизане на пазара“, посочва Сам Фазели, анализатор на Bloomberg Intelligence. Той добавя, че нито един кандидат за ваксина не е имунизиран срещу подобен развой на събитията, особено сега, когато в тестовете са включени десетки хиляди хора.