Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Държавите ще плащат обезщетения при странични ефекти от ваксината срещу Covid-19

Адвокат Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора "Попов, Арнаудов и партньори", Бизнес старт, 01.09.20

10:51 | 1 септември 2020
Обновен: 13:27 | 1 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Европейският съюз предвижда освобождаване от отговорност на фармацевтични компании, работещи по ваксина срещу Covid-19. При щети от странични ефекти потребителите ще имат право на обезщетения, но те ще бъдат изплащани от съответните държави, а не от производителите. Това каза адвокат Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора "Попов, Арнаудов и партньори", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Става въпрос за странични ефекти, които не се е знаело дали ще се появят. Не отпада отговорността на компаниите, ако са им били известни страничните ефекти и те са ги премълчали". 

По думите му ако има странични ефекти и ако производителят е спазил стриктно правилата, потребителите могат да съдят държавите, но ако има премълчани обстоятелства и спестена информация, тогава би била отговорна компанията. 

"Ако държавата стои зад потребителите, не би трябавло тези споразумения с фармацевтичните компании да доведат до съществени промени. Те са с цел компаниите спешно да инвестират в разработването на ваксините. Някой трябва да поеме негативите, ако настъпят такива и въпросът е кой - държавите, компаниите или потребителите. В случая е решено това да се държавите". 

Копаранов посочи, че има и случаи, при които страничните ефекти не са единственият проблем.

"В Китай например се продават ваксини, които не отговарят на стандартите. Доверието в част от фармацевтичните компании е доста разклатено заради такива случаи". 

Той добави, че предприятията са притиснати от сроковете за разработване на ваксината и затова се налага стъпка като тази за отпадане на отговорността. 

"Обикновено разработването на ваксина отнема около 10 години, а сега трябва да е готова за година и половина. Когато се скъсяват сроковете, е нормално да има риск". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.