Безработицата в САЩ намалява с по-бързи темпове от очакваното до 8.4%

Възстановяването на пазара на труда в страната продължава за четвърти пореден месец

17:05 | 4 септември 2020
Обновен: 17:05 | 4 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Възстановяването на американския пазар на труда продължава за четвърти пореден месец през август, предоставяйки надежда, че икономиката също се подобрява въпреки пандемията и неуспеха на републикаци и демократи да се споразумеят за нов пакет от мерки в подкрепа на безработните и малкия бизнес, съобщава Bloomberg. 

Работните места извън земеделския сектор се увеличават с 1.37 милиона, сочат данни на трудовото министерство от петък. Нивото на безработицата се понижава с почти 2 процентни пункта, което е над очакванията, до 8.4%. 

Американската икономика

Американската икономика добавя 1,37 милиона работни места през август. Графика: Bloomberg

Средните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти бяха за 1.35 милиона нови работни места извън земеделския сектор и ниво на безработицата от 9.8%. През февруари безработицата в САЩ се понижи до 3.5% - най-ниското ниво от 50 години насам. 

Понижението на безработицата до едноцифрено число два месеца преди президентските избори може да даде подкрепа на Доналд Тръмп, който разчита на икономиката в надпреварата за втори мандат. Малко след публикуването на доклада той написа в Twitter, че спадът на безработицата до под 10% се случва “по-бързо и дълбоко, отколкото се смяташе, че е възможно”. 

Данните сигнализират, че прогресът на пазара на труда продължава въпреки по-умереното ниво след първоначалия тласък при наемането, като работните места остават с около 11,5 милиона по-малко спрямо нивото им преди пандемията. 

Секторът на търговия на дребно добавя 249 хиляди работни места - повече в сравнение с предходния месец, докато този на професионалните бизнес услуги добавя 197 хиляди служители, а в транспортния сектор служителите се увеличават с около 78 хиляди. 

Наемането на служители в сектора на развлеченията и хотелиерството, който беше двигател на ръстовете предния месец, се охлажда през август с новоназначени 174 хиляди служители в сравнение с 621 хиляди през юли. 

Междувременно обаче предстоят нови съкращения. В последните седмици няколко компании, включително American Airlines, United Airlines, Ford и Bed Bath & Beyond, обявиха планове да свият работната си сила. Законодателите в САЩ все още не успяват да постигнат споразумение за нови стимули, след като помощта в размер на допълнителни 600 долара седмично за безработица и малкия бизнес изтече.