Международните медии се фокусират върху гласа на гражданите у нас

Мария Черешева, заместник-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България, Бизнес старт, 04.09.2020

10:04 | 4 септември 2020
Обновен: 12:23 | 4 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Международните медии отразяват последните протести у нас от самото им начало. Всички агенции имат свои кореспонденти, които излъчват и кадрите на насилие. Но те не наблягат толкова на самите сблъсъци, колкото се фокусират върху гласа на гражданите. Особено европейските медии се интересуват най-вече от исканията на хората и цялостния контекст на ситуацията, заяви Мария Черешева, заместник-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според Черешева проблемът на България с корупцията е абстрактно понятие за международните медии, особено в държави, където тя сама по себе си не е широкоразпространена.

По думите на госта имасилен контраст межу хората на площада и представителите на властта.

"Повечето международни медии спазват добри стандарти, когато отразяват широкоаспектна тема като протестите. Въпросът е и в подбора на експерти и тяхната независимост".

Според Мария Черешева именно на експертите се разчита да преведат на достъпен език проблематиката, представяйки я на аудиторията.

Черешева отбеляза, че се е впечатлила от анализ по темата на европейското издание на Politico.

Във връзка с насилието над журналисти в контекста на протестите тя обясни, че при случаи на сблъсъци и безредици, когато журналистите са на първа линия, има риск да пострадатат и е добре да носят съответната екипировка.

Заместник-председателят на АЕЖ-България посочи, че не изключва възможността политик или олигарх да "яхват протестната вълна", но е желателно подобни твърдения да се подкрепят с факти и аргументи.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.