Обезлюдяването е основното предизвикателство пред ЦИЕ

Свиващото се и застаряващо население може да ограничи конкурентоспособността

19:20 | 1 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Не е тайна, че Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е изправена пред сериозна демографска криза. Последните проучвания на ООН и научни изследователски групи поставят прогнози за обезлюдяване на региона с между 50% и 70% до 2100 г., което го превръща в един от най-бързо стопяващите се в света, предаав Investor.bg, базирайки се на изданието Emerging Europe.

Според статистиката на ООН през следващите 10 години Латвия, Литва, България, Украйна, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Румъния ще са сред първите 10 страни в света с най-бързо намаляващо население. Останалите държави от региона не изостават много.

Този мащаб на обезлюдяване е нещо, което никоя държава не иска. Свиващото се и застаряващо население може да създаде напрежение върху системите за здравеопазване и социална подкрепа, като същевременно ограничи конкурентоспособността и дълголетието на пазара на труда. Тази присъща връзка между състава на населението и икономическата сила допълнително влияе върху геополитическата мощ.

В крайна сметка това притиска младежта – и икономически, и политически и засилва емиграцията. Стотици хиляди младежи от развиваща се Европа вече са си проправили път на запад в търсене на по-добри икономически възможности.

Още по темата прочетете в Investor.bg.