Мъск вече е третият най-богат човек в света

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск изпревари съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг

21:29 | 31 август 2020
Обновен: 21:32 | 31 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск вече е третият най-богат човек в света. Мъск задмина по богатство съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг в понеделник, след като акциите на Tesla продължиха да поскъпват с бързи темпове, съобщава Bloomberg.

Към 11:25 часа щатско време нетното богатство на Мъск достигна 111.3 млрд. долара, докато богатството на Зукърбърг е на стойност 110.5 млрд. долара, сочи индексът Bloomberg Billionaires, който се актуализира в края на всеки пазарен ден.

Богатството на Мъск се увеличава драстично, като само от началото на тази година то се повиши със 76.1 млрд. долара. Това е така, тъй като през годината акциите на Tesla поскъпнаха с 475%.

През изминалата седмица Мъск се присъедини към тримата най-богати хора в света Марк Зукърбърг, Джеф Безос и Бил Гейтс, чието лично богатство надхвърля 100 млрд. долара, след поскъпването на технологичните акции.

Драстичното покачване на богатството на най-богатите в света е в силен контраст със състоянието на световната икономика, която се срина след началото на пандемията от коронавирус. Компаниите уволниха милиони служители, а потребителското търсене се срина в резултат от ограничителните мерки срещу коронавируса.

Основната тежест на икономическата болка се понася от млади служители с по-ниски заплати, чиито работни места в повечето случаи биват засегнати от съкращенията, свързани с последствията от коронавируса.

Все пак Мъск има да измине още дълъг път, докато стане най-богатият човек в света. Нетното богатство на основателя на Amazon Джеф Безос е близо 200 млрд. долара.