Мъск стана четвъртият най-богат човек в света, след като състоянието му нарасна с близо 8 млрд. долара

Цените на акциите на Tesla се повишиха с 11% в понеделник, достигайки рекордно високи стойности

08:31 | 18 август 2020
Обновен: 08:31 | 18 август 2020
Автор: Николета Рилска
Основателят на Tesla Илон Мъск. Снимка: Saul Martinez/Bloomberg
Основателят на Tesla Илон Мъск. Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Финансовият подем за Илон Мъск не показва признаци на забавяне, пише Bloomberg. 

Предприемачът сега е четвъртият най-багат човек в света, след като акциите на производителя на електрически автомобили Tesla поскъпнаха с 11% в понеделник, достигайки рекордно висока цена при затварянето на борсата, което добави 7,8 милиарда долара към нетното състояние на Мъск. 

Благодарение на ръста в цените на акциите на Tesla Мъск изпревари по богатство Бернар Арно - най-заможният представител в индекса Bloomberg Billionaires, който не е американец. Състоянието на Мъск от 84,8 милиарда долара го нареди в класацията след Марк Зукърбърг, който по-рано се изкачи до третото място в списъка на 500-те най-богати хора на планетата. 

Ралито за Tesla в понеделник беше последният триумф за милиардера, който само преди две години беше съден от Комисията по ценните книжа и борсите и трябваше да се откаже от поста си на председател на електрическия производител на автомобили след няколко поста в Twitter. Акциите на Tesla поскъпват с 339% през тази година, което увеличава очакванията, че компанията ще бъде включена в индекса S&P 500.

SpaceX на Илон Мъск има потенциала допълнително да увеличи състоянието на основателя си. Компанията е близо до финализирането на ново финансиране в размер на два милиарда долара, което ще увеличи оценката на капитала ѝ до 46 милиарда долара, съобщи Bloomberg миналата седмица. 

Богатството на Мъск се увеличи с 57,2 милиарда долара през тази година - вторият най-голям ръст в индекса след този на състоянието на основателя на Amazon.com Джеф Безос. Най-богатият човек в света натрупа 73 милиарда долара през 2020 г., а нетното му богатство вече достига 188 милиарда долара. 

Технологичните акции са под светлините на прожекторите тази година, след като коронавирусната пандемия увеличи онлайн потреблението, насърчавайки богатството на основателите на компании в индустрията. Марк Зукърбърг, основателят на Facebook, също се нареди в клуба на милиардерите, имащи състояние от над 100 милиарда, през този месец, присъединявайки се към Дзеф Безос и Бил Гейтс - вторият по богатство човек в света.