Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Какво обединява визионерите Илън Мъск, Стив Джобс и Джеф Безос?

Александър Кръстев, преподавател в НБУ, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 28.08.2020

19:56 | 28 август 2020
Обновен: 20:04 | 28 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Визионери като Илън Мъск, Стив Джобс и Джеф Безос по време на целия си професионален път преследват цели, които са свързани с това да променят начина на живот на целия свят. Това мнение изрази Александър Кръстев, преподавател в Нов български университет (НБУ), в интервю за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" с водещ Вася Николова.

"Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс беше икона и преживе. Дълго време единствен той създаваше милиони последователи. Мистификацията около неговата персона спомогна за това да се превърне в легенда".

По думите на преподавателя Apple продължава да се развива в нови посоки и извън мобилните технологии хардуера. "Те вече са медийна компания. Когато една компания е изградена върху култура за постоянно развитие, това на по-късен етап се оказва водещата светлина за наследниците на този визионер", добави той.

Според госта Бил Гейтс – създателят на Microsoft, има по-различен имидж от този на Стив Джобс, аргументирайки се с това, че той е доста по-контактен, с повече публични изяви. "В момента наблюдаваме най-доброто от Бил Гейтс с неговата филантропска дейност", смята той.

По повод влиянието на милиардера върху Световната здравна организация Кръстев обясни, че подкрепата за медицината трябва да се държи под око, но мултинационалните компании имат тежест, по-голяма от тази на правителствата, и е добре да се ползва силата на създателите им.

Илън Мъск – визионер или луд милиардер?

"Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск е нетърпелив, много пробивен, непукист, скандален, ексцентричен. Той вече е променил автомобилната индустрията".

Гостът изказа своето мнение и за изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, успял не само в онлайн търговията, но и в интернет технологиите, пазара на потребителски уреди за дома, интернет на нещата и производството на мултимедийно съдържание. "Неговата инициативност преди няколко десетелия и концентрацията му върху дългосрочното планиране дава днешните резултати", отбелязва Александър Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички участници в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.