Xiaomi надскочи прогнозите на анализаторите за второто тримесечие

Китайската компания се изкачи на 3-то място по доставки в Европа и запази 1-вото си в Индия

18:30 | 26 август 2020
Обновен: 19:24 | 26 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Xiaomi отчете по-добра от очакваната печалба, след като проби на китайския пазар за смартфони от най-висок клас и увеличи задграничния си пазарен дял в Европа и Индия, пише Bloomberg. 

Китайският производител на смартфони увеличи повече от два пъти нетния си доход до 4.49 милиарда юана (716 милиона долара) през второто тримесечие, като надскочи най-високите прогнози на анализаторите. Продажбите нараснаха с малко над 3% до 53,5 милиарда юана. Задграничният бизнес на Xiaomi се възстанови до нивата си преди Covid-19, обяви главният финансов директор Ван Сян.

От компанията заявиха, позовайки се на консултантската компания Canalys, че доставките на смартфони в европейски страни като Франция и Испания са нараснали с 64,9% през второто тримесечие на годината, което поставя Xiaomi на трето място в региона за първи път. В същия период от време производителят на телефони успява да запази и първото си място в Индия, въпреки че доставките в страната намаляха наполовина по време на противопандемичните мерки.

По информация на Международната корпорация за данни (IDC) паднемията е довела до 12% глобален спад на доставките на устройства на компанията. Друг фактор, който можеше да окаже допълнително влияние и потенциално свиване на продажбите в най-големия задграничен пазар на Xiaomi, бяха обтегнатите отношения между Делхи и Пекин.

Xiaomi може да успее да компенсира част от загубите си с по-изгодни от страна на производство телефони и присвояване на пазарен дял от най-големия й конкурент Huawei Technologies. Xiaomi е доставила 28,3 милиона смартфона през тримесечието, като средните продажни цени са се увеличили с 11,8% спрямо миналата година – доказателство за желанието на компанията да навлезе в пазара с последен клас мобилни устройства.

"Окуражаващо е, че най-високият клас телефони на Xiaomi отбелязват хипер растеж на задграничния пазар", коментира  Ван Сян, главният финансов директор на Xiaomi.

Същевременно, Huawei се бори да запази производството си на смартфони, заради наложените от САЩ юридически препятствия върху дизайна и доставките на вътрешно произведените чипове.

Присвояването на пазарен дял от Huawei ще се окаже „основен двигател за растеж“ до следващата година, смятат анализаторите Джейсън Сън, Мишел Джан и Април Джан от China Renaissance. Според тях доставките на смартфони на Xiaomi могат да нараснат с над една трета до 217 милиона устройства през 2021 г.

„Колкото повече Huawei увеличава потреблението си на чипове, произведени от трети страни, то толкова ще намалее конкурентното им предимство при телефоните и по този начин ще се даде възможност на Xiaomi да получи дял в Китай, откъдето идват повечето приходи от интернет услуги“, завяват в доклад анализаторите Юнхен Цай и Шарон Ши от Morgan Stanley.

Xiaomi назначи нов главен финансов директор - Ален Лам, бивш ръководител на азиатското технологическо звено на Credit Suisse.

Инвестиционният банкер с дългогодишен опит, който е работил върху първичното публично предлагане на Alibaba, Google и Pinduoduo, ще поеме новата си роля през октомври.

В широкоспектърното портфолио от стартъпи присъстват компании като собственика на Segway – Ninebot и производителя на преносими зарядни устройства Zimi и Huami. Именно те са ключови за дългосрочната амбиция на Xiaomi да изгради мрежа от домашни устройства за така наречения Интернет на нещата.

В Китай локално ориентираните компании като медии и финансови институции могат да се възстановят паралелно с икономиката. Xiaomi, известна с телефоните си на по-ниски цени, се опитва да вдигне средната си цена на дребно. Главният изпълнителен директор Лей Джун този месец представи пакет от смартфони на цена близо до iPhone 11 и прозрачни телевизори, струващи 49 999 юана, в чест на 10-годишнината на компанията. Съоснователят също така обеща да разработи модерно производство за подхранване амбицията на Китай за създаване на висококачествената електроника.

Акциите на Xiaomi, които предимно се търгуваха под цената, обявена в първичното публично предлагане през 2018 (17 х.д.), скочиха с 5,7% при затварянето на борсата в Хонконг. Очаква се компанията да присъедини към референтния индекс на Хонконг от септември.