Американските власти разрешиха лечението на коронавирус с кръвна плазма

Доналд Тръмп нарече развитието около терапията пробив

08:55 | 24 август 2020
Обновен: 08:56 | 24 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Американските власти разрешиха използването на кръвна плазма за лечение на заболявания, причинени от коронавирус. Плазмата може да бъде "ефективна" в терапията на белодробната болест Covid-19, съобщи Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA). Плазмата се извлича от излекувани от коронавирус пациенти и съдържа антитела срещу вируса. Ефективността ѝ все още не е доказана, пише Die Zeit.

Одобрението на плазмата за лечение на пациенти с Covid-19 бе ускорено въз основа на специално разрешение за спешни ситуации. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на пресконференция в Белия дом, че плазмената терапия е показала „невероятен успех“ и ще „спаси безброй животи“. Достъпът до плазмата стана удобен за Тръмп в деня преди номинациите за вицепрезидент сред републиканците. Той определи развитието като „пробив“ и „мощна терапия“.

Тръмп и FDA обаче оцениха възможността за терапия по различен начин. В писмо главният учен от FDA Денис Хинтън пише: "Реконвалесцентната плазма не трябва да се разглежда като нов стандарт за грижата за пациенти с коронавирус. Допълнителни данни от други анализи и текущи, добре контролирани клинични проучвания ще се появят през следващите месеци", допълва той.

FDA споменава само за "потенциална полза" от плазмата, която е по-голяма от известните странични ефекти.

Използването е противоречиво в професионалния свят

Кръвна плазма от възстановени носители на коронавирус е била използвана по-рано в САЩ, но само при строги ограничения. Досега плазменото преливане е разрешено само в контекста на клинични тестове и при пациенти, чието здравословно състояние е особено лошо.

Според американския министър на здравеопазването Алекс Азар пациентите с Covid-19 в САЩ, лекувани преди това с плазма, са имали 35% по-висока степен на оцеляване, отколкото други пациенти.

Колко ефективна е употребата всъщност, обаче, е спорна тема в професионалния свят. Някои експерти предупреждават за тежки странични ефекти. Клиничните тестове продължават. Колко кръвна плазма е необходима също все още не е ясно. Разрешението ще улесни някои пациенти да получават такава кръвна плазма в бъдеще.

Лечението с плазма не е новост в САЩ. Според FDA около 70 хил. пациенти вече са получили кръвна плазма като част от специален клиничен лиценз. Освен това спешното разрешение не съответства на официално одобрение, за което се прилагат много по-големи препятствия.

Снабдяването с плазма също е ограничено, тъй като тя може да бъде получена само от дарители, които са вече възстановени пациенти. Действието на FDA ще улесни търговията с плазма и би трябвало да помогне на производителите да покрият разходите си, заяви бившият шеф на FDA Скот Готлиб от телевизионния канал ABC.

Преди това Белият дом се оплака, че одобрението на FDA за потенциална ваксина е забавено и видя политически мотиви в това, но не представи доказателства в подкрепа на това подозрение.

Времето на разрешение е подходящо за републиканците. Този понеделник започва техният четиридневен партиен конгрес. Наскоро Тръмп загуби одобрение в собствената си партия заради начина, по който се справи с пандемията.

Междувременно кандидатът за президент на САЩ от страна на демократите Джо Байдън обяви друг дискурс. Той би последвал съвета от учени за спиране на икономиката след победа на изборите през ноември.

"Бих бил готов да направя всичко, за да спася живота на хората. Не можем да накараме страната да се движи отново, докато не контролираме вируса", каза Байдън в интервю, излъчено по ABC News.

Ако учените препоръчат да се затвори икономиката, той би се съобразил. Това беше първото интервю, което Байдън даде с Камала Харис, официално номирана за вицепрезидент.