Приеха закон за финансиране на пощенската служба в САЩ за изборите

На изборите през 2016 г. по пощата в САЩ гласуваха 33 милиона американци

10:34 | 23 август 2020
Обновен: 11:25 | 23 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Erin Scott/Reuters/Bloomberg
Снимка: Erin Scott/Reuters/Bloomberg

Камарата на представителите в САЩ прие закон, според който пощенската служба в страната да получи незабавна безвъзмездна помощ в размер на 25 милиарда долара с цел да се осигури безпрепятствено гласуване на предстоящите президентски избори. В същото време законът забранява на службата да ограничава своя набор от услуги, информира Die Zeit.

Опозицията на демократите има мнозинство в Камарата на представителите, но за закона гласуваха и около 20 депутати от управляващите републиканци. Близо 150 депутати се обявиха против. Сега Сенатът трябва да вземе решение за проекта, където републиканците държат мнозинство.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл вече обяви, че Камарата ще отхвърли законопроекта. Белият дом също иска да посъветва американския президент Доналд Тръмп да наложи вето върху мерките.

Спорът може да окаже решаващо влияние върху резултата от президентските избори на 3 ноември. На фона на пандемията тази година два пъти повече гласоподаватели биха могли да упражнят своя вот по пощата, отколкото на последните избори през 2016 г. Въпреки това на пощеската служба ѝ липсват финансови средства за правилното обработване на гласове.

Още по темата

Байдън очаква още фалити при нов мандат на Тръмп

Тръмп отклонява въпроса от седмици. Той иска да запази броя на пощенските избиратели възможно най-малък и твърди, че този тип гласове са по-предразположени към фалшифициране.

Експертите обаче нямат доказателства за това. Критиците, включително бившият президент Барак Обама, обвиняват Тръмп, че се опитва да попречи на гражданите да гласуват, за да го предреши в своя полза. Републиканците наричат ​​това абсурдна теория на конспирацията.

Демократите искат да използват закона за укрепване на пощенската служба. Те прекъснаха лятната си почивка, за да гласуват закона.

Пощата е необходима служба за публични услуги, а не частна компания, ориентирана към печалба, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Конгресменът Джим Макговърн заяви, че Тръмп иска да отслаби функциите на пощенската служба до по-ниска избирателна активност.

Управляващите републиканци, от друга страна, искат да подсилят службата като част от ограничен пакет от икономически стимули, който също ще помогне на училищата и безработните. Сенатът ще заседава до 8 септември и ще гласува закона.

Изпълнителният директор на пощенската служба Луи Дежой, привърженик на Тръмп, отрече в петък твърденията, че мерките за строги икономии могат да застрашат изборите през ноември. В изслушване пред Сената той увери, че Пощата е в състояние безопасно и навреме да предостави поданените гласове с писмо. Дежой добави: "Това е нашето свещено задължение". Той също обеща, че бюлетините ще бъдат преференциални.

Демократите отхвърлиха обявлението на Дежой като недостатъчно. Те поискаха писмена гаранция.

На изборите през 2016 г. по пощата в САЩ гласуваха 33 милиона американци.