Поколение Z и милениалите търгуват повече в ерата на Covid-19

 51% от анкетираните заявяват, че рисковата им толерантност се е увеличила след избухването на вируса

19:10 | 19 август 2020
Обновен: 19:39 | 19 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ако си представяте съвременния трейдър през 2020 г. като млад човек, оборудван със смартфон и малко пари, вероятно сте прави. Изследване показва, че демографската група под 34 години е увеличила търговията си по време на пандемията със скорост, далеч по-висока от тази на останалата част от населението, пише Bloomberg.  

Повече от половината инвеститори от поколение Z и от милениалите заявяват, че търгуват по-често от началото на пандемията Covid-19, сочи тримесечно проучване, проведено в началото на юли и публикувано от E * Trade Financial в сряда. 

„Достъпът до пазара никога не е бил по-лесен“, посочва Крис Ларкин, управляващ директор за търговия и инвестиционни продукти в E * Trade.  

Проучването включва извадка от 873 инвеститори, които имат поне 10 000 долара в онлайн брокерска сметка.  

51% от

51% от младите инвеститори търгуват по-често. Графика: Bloomberg/ E * Trade 

Инвеститорите на дребно се превръщат в безспорна сила през тази година заради търговията с акции с нулеви такси и скуката, породена от пандемията.  

Понастоящем индивидуалните инвеститори представляват 20% от търговията с акции, което ги прави втората по големина група инвеститори на пазара, сочи анализ на Лари Таб от Bloomberg Intelligence.  

Според проучването на E * Trade 51% от анкетираните от поколение Z и от милениалите заявяват, че рисковата им толерантност се е увеличила след избухването на коронавируса, докато процентът за цялото население е 28%.