Турция направи енергийно откритие в Черно море, Ердоган обещава "нова ера"

Президентът се закле да продължи да прави енергийни проучвания в оспорвани средиземноморски води

18:04 | 19 август 2020
Обновен: 21:21 | 19 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция направи енергийно откритие в Черно море - най-вероятно природен газ, заявиха в сряда двама пряко познати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.  

Засега не се знае нито размерът, нито дълбочината на находището, нито колко труден ще е добивът.

Двамата източници споделиха информацията, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща на турците "добри новини" в петък, които ще доведат до нова ера за нацията.  

Той също се закле да продължи да прави енергийни проучвания в оспорвани средиземноморски води, което предизвика конфронтации с Европейския съюз.  

Кабинетът на президента е отказал коментар на Bloomberg по въпроса. 

Турският лидер не уточни какво възнамерява да обяви след два дни, но по време на речта му лирата увеличи стойността си с 0,9% спрямо долара, а индексът Borsa Istanbul 100 Index се повиши с 2%.  Акциите на рафинерията Turkiye Petrol Rafinerileri (Tupras) и на петрохимическия производител Petkim Petrokimya Holding поскъпнаха съответно с 8.1% и 9.9%. 

По-рано миналия месец турският енергиен министър Фатих Донмез заяви, че корабът „Фатих“ е започнал проучвания в т. нар. зона Tuna-1 край бреговете на турския черноморски град Ерегли.

„Имало е открития на газ в Черно море и преди, но с ограничен размер“, написа в Twitter Тимъти Аш, стратег на BlueBay Asset Management. „Като се има предвид годишната сметка за внос на енергия от 35-50 млрд. долара, Турция се нуждае от нещо голямо, за да промени играта“, посочи още той.

Зоната Tuna-1, която е на около 150 км от турското крайбрежие, се намира в близост до мястото, където се засичат морските граници на България и Румъния, като също така е близо и до румънското находище Neptun  - най-голямото находище на газ в Черно море от години, открито през 2012 г. от Petrom и Exxon.