Промените в правилата за пътуване създават хаос за пътниците

Ако се поеме риск с пътуването, човек може да се окаже на връщане под карантина

08:58 | 19 август 2020
Обновен: 08:58 | 19 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много нови ограничения за пътуване предизвикват хаос и то насред дългоочаквания месец август, съобщава Bloomberg. Великобритания, например, възстанови карантинните мерки за Испания, Франция, Малта и Холандия в отговор на повишаващия се процент на заразени в тези страни.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания Ryanair намали разписанието си, заявявайки, че несигурността е обезкуражила хората да резервират чуждестранни пътувания. От подразделението на Lufthansa Eurowings заявиха във вторник, че ще намалят капацитета си за Испания в отговор на предупрежденията за пътуване.

„Авиокомпаниите се намират в ситуация, в която нямат предвидимост за две седмици напред“, коментира Марк Мандука, анализатор в Citigroup. Според него всяка авиокомпания се адаптира възможно най-добре.

Възможностите за промяна на плановете за тези, които вече имат билети, варират в зависимост от превозвача.

Възстановяване на средства

Въпреки че клиентите имат право на възстановяване на сумата, когато авиокомпанията анулира полет, обикновено това изисква доста усилия. Повечето превозвачи предлагат ваучер или смяна на датата на пътуване безплатно и това прави по-лесен избора на тези функции.

Когато полетът се изпълнява, но има въведена карантина, указанията не са много ясни. Авиокомпаниите не са задължени да плащат възстановяване на пари в брой и обикновено отказват да го направят за предстоящи пътувания.

На някои пътници остава избора да останат вкъщи, да плащат скъпи такси за промяна на дати и дестинации или да поемат риск с пътуването и да се окажат под карантина на връщане.