Facebook цели да достигне 160 млн. избиратели в САЩ с информационния си център

За социалната мрежа защитата на целостта на изборите през 2020 г. е основен приоритет

20:10 | 13 август 2020
Обновен: 20:10 | 13 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Facebook създаде информационен център на гласоподавателите, който предоставя на потребителите информация за изборите, включително и линкове за регистрация, за да гласуват или да бъдат доброволци в местна избирателна секция, съобщава Bloomberg.  

Центърът, който главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг за първи път обяви през юни, ще бъде популяризиран в новинарския поток на Facebook и Instagram в САЩ по-късно тази есен. Компанията очаква да достигне до 160 милиона американци преди президентските избори през ноември според Емили Далтън Смит, директор на продуктите за социалното въздействие във Facebook.   

Facebook ще събере информация от държавни сайтове и групи като Bipartisan Policy Center и Federal Voting Assistance Program. Идеята дойде, след като Facebook видя добавена стойност в подобен инструмент, създаден за популяризиране на коректна информация за Covid-19, каза Далтън Смит. 

Facebook заяви, че защитата на целостта на изборите през 2020 г. е основен приоритет, но социалната мрежа често се използва за разпространение на подвеждаща информация относно гласуването и други теми, свързани с изборите. Социалната мрежа започна да маркира всички публикации, свързани с изборите от миналия месец и тези маркери ще водят потребителите към информационния център. Facebook публично обяви цел да помогне за регистрирането на 4 милиона избиратели. 

Компанията също така ще използва този център за споделяне на резултати от деня на изборите, каза Далтън Смит. Facebook все още финализира тези планове, включително кои източници ще използва за резултатите от гласуването, каза Далтън Смит. „Това е доста динамичен предизборен сезон, така че ние работим върху нашите планове за изборната нощ в движение“, добави тя.  

Google също обяви в четвъртък инициатива за разпространение на вярна и коректна информация за изборите и борба с дезинформацията на избирателите относно изборния процес. Хората, които търсят информация за гласуване в Google, ще видят специално информационно поле с информация по щати, събрана от местните власти и нестопанските групи.  

От Google казаха още, че ще премахнат всички видеоклипове от YouTube, които съдържат информация, получена чрез хакване и които могат да пречат на изборите или преброяването. На изборите през 2016 г. Wikileaks пусна хиляди страници имейли от председателя на кампанията на Хилъри Клинтън, което доведе до широко разпространение и разпалване на нови теории на конспирацията, които продължават да се разпространяват и днес.  

Twitter заяви в сряда, че също планира нови функции и политики, които ще приоритизират информация за гласуването, когато наближат изборите.