Facebook блокира акаунти и страници на бивш съветник на Тръмп

Пазарен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 09.07.2020

10:34 | 9 юли 2020
Обновен: 12:59 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Най-голямата в света социална мрежа Facebook блокира акаунти и страници, свързани с републиканеца Роджър Стоун, довереник на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

Попов посочи, че според Facebook мрежата от закритите акаунти насърчавала координираното разпространение на неверни твърдения. 

“Мрежата от „координирано неавтентично поведение“ използвала Facebook, за да дезинформира жителите на Флорида и да публикува дезинформация по отношение на местната политика в щата”.

Редакторът отбеляза, че мрежата е била последвана от повече от 320 000 акаунта във Facebook и Instagram. “Тя се е състояла от 54 акаунта във Facebook, 50 страници във Facebook и четири акаунта в Instagram. Мрежата е похарчила и 308 000 долара за реклами във Facebook”, добави той.

Попов припомни, че бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп Роджър Стоун беше осъден през февруари на 40 месеца затвор по няколко федерални обвинения. 

“Стоун е шестият бивш съветник на Тръмп, който е осъден по случаи, свързани с разследването на Робърт Мълър за намеса на Русия на президентските избори през 2016 г.”, каза още той. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.