Facebook изостава след конкуренцията: Зукърбърг

Марк Зукърбърг, основател на Facebook

13:01 | 30 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на нашите услуги са връзките между хората, а бизнес моделът ни са рекламите. И в двете сфери се борим с жестока конкуренция. Много от нашите конкуренти имат стотици милиони, дори милиарди потребители. Някои са стартиращи компании, а други са гиганти, които дори имат властта да решат дали можем да пуснем приложенията в техните магазини за приложения, за да се конкурираме с тях. В много сфери изоставаме от конкурентите си.

Най-популярната услуга за съобщения в САЩ е iMessage. Най-бързорастящото приложение е TikTok. Най-популярното видео приложение е YouTube. Най-бъроразвивяащата платформа за реклами е Amazon. Най-голямата платформа за реклами е Google.

От всеки долар, който се харчи за реклами в САЩ, по-малко от 10 цента се харчат за наши приложения.

Тук сме да говорим за онлайн платформи, но мисля, че действителното естество на конкуренцията е много по-широко.

Когато Google придоби YouTube, тя получи шанс да се конкурира с водещия играч във видео сферата, както и кабелните телевизии.

Когато Amazon придоби WholeFoods, те можеха да се конкурират с Krueger и Walmart.

Когато Facebook придоби WhatsApp, можехме да се конкурираме с телекомите, които таксуваха 10 цента на съобщение. Това вече не е така. Сега хората могат да гледат видеа, да си поръчват доставки на плодове и зеленчуци и да изпращат лични съобщения безплатно.  

Това означава конкуренция.

Откъс от изслушването пред комисията на Конгреса на 29 юли 2020г.