Тим Кук каза, че Apple не доминира

Тим Кук, директор на Apple

12:56 | 30 юли 2020
Обновен: 13:02 | 30 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Клиентите имат голям избор. И продуктите ни се борят с жестока конкуренция. Компании, като Samsung, LG, Huawei и Google изградиха успешни бизнеси с друг тип подход. Ние нямаме нищо против това. Нашата цел не е най-голямо количество, а най-добро качество. Факт е, че ние не притежаваме преобладаващ пазарен дял в нито един пазар или категория, в която присъстваме.

Това, което ни мотивира е непреходния стремеж да създаваме нови продукти, които с гордост показваме на потребителите си. Нашият неуморим фокус е насочен към тези иновации, към задълбочаващите се основни принципи, като поверителността на данните и сигурността. И към разработването на нови функции.

През 2008г създадохме нова функция на iPhone, наречена App Store. Първоначално в него имаше 500 приложения, което тогава изглеждаше много. Той осигурява на нашите потребители сигурен и доверен начин да извлекат повече от устройствата си.

Тогава знаехме, че възможностите за разпространение за разработчиците на софтуер не работеха добре. Физическите магазини налагаха високи такси и имаха ограничен обхват. Физическите носители, като дисковете трябваше да бъдат доставяни и се актуализираха трудно.

От началото App Store беше революционна алтернатива. Разработчиците на приложения определяха цените им и никога не са плащали за съхранението им. Ние предоставихме на всеки разработчик най-съвременните инструменти като компилатори, програмни езици и повече от 150 000 основни софтуерни градивни елементи, наречени приложен програмен интерфейс.

Правилата на App Store осигуряват висококачествено, надеждно и сигурно потребителско преживяване. Те са прозрачни и се прилагат еднакво към всеки разработчик.

Откъс от изслушването на Тим Кук пред комисията на Конгреса на 29 юли 2020г.