Изборите през 2016 бяха сигнал за Facebook: Elevation Partners

Роджър МакНами, съосновател на Elevation Partners

13:50 | 1 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ако анализирате това от перспективата на инвеститор или рекламодател, Facebook имаше уникален продукт.

 Той даваше възможност на рекламодателя да достига до потребителя с прецизност, каквато никога преди това не е имало. А от гледна точка на инвеститора, той осигуряваше фантастична възвращаемост. Винаги е имало цена.

Президентските избори в Съединените щати през 2016, референдумът за Brexit във Великобритания бяха тревожен сигнал, че с платформата може да се злоупотреби. Подкопаването на демокрацията беше дискусия, която водихме през 2017 с вас, в това предаване, а през 2018 стана скандала за личните данни и Cambridge Analytica.

После през 2019, въпросите около превъзходството на бялата раса се изостриха неимоверно, продължиха и през 2020 и внезапно, към тях се прибави и пандемията, икономическия спад и убийството на Джордж Флойд. Изведнъж страната започна да преосмисля приоритетите си и има голяма вероятност да започнем да оценяваме нещата по различно в бъдеще, отколкото в миналото.

Няма да сме толкова съсредоточени върху максималните облаги за акционерите, а ще се съсредоточим върху справедливото разпределение на благата в икономиката. Твърде рано е да кажем дали ще се случи или не, но съм убеден, че това, което се случва е, че рекламодателите реагират на своите клиенти.

А техните клиенти искрено се тревожат от полицейската бруталност, те искрено се тревожат от ролята, която играят Facebook и други платформи в подклаждането на омразата. Резултатът е, че кампанията набра скорост само за седмица и за момента над 130 големи рекламодатели са заявили, че се присъединяват към нея – в петък стойността на акциите им намаля с 55.8 милиарда долара.

Откъс от интервюто за Емили Чен от Bloomberg.