News Corp с по-голяма загуба заради удара по рекламните приходи

Приходите от реклама намаляват наполовина на фона на пандемията

18:18 | 7 август 2020
Обновен: 18:21 | 7 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

News Corp отчете по-голяма загуба през последното тримесечие, тъй като приходите от реклама намаляват наполовина на фона на пандемията от коронавирус, съобщава The Wall Street Journal.

Базираната в Ню Йорк компания, която притежава Wall Street Journal, HarperCollins Publishers и вестници във Великобритания и Австралия, заяви, че фискалната ѝ загуба за четвъртото тримесечие е 397 милиона долара, или 67 цента на акция в сравнение със загуба от 51 милиона долара или 9 цента на акция година по-рано. По-голямата загуба се дължи отчасти и на обезценки в размер на 292 милиона долара и по-високите разходи за преструктуриране, свързани с коронавирусната криза, съобщиха от News Corp. Ако се премахне този еднократен ефект, то тогава загубата на компанията е от 3 цента на акция.

Приходите на News Corp намаляват с 22% до 1.92 млрд. долара. От този спад 330 милиона долара се дължат на отрицателното въздействие на пандемията и 7%, или 179 милиона долара, на загубата на вноски от News America Marketing, който беше продаден по-рано тази година, заявиха от компанията. Други 3%, или 63 милиона долара, са резултат от колебанията във валутните курсове.

Приходите от реклама на News Corp бяха най-силно засегнати, намалявайки с 52% до 332 милиона долара.

News Corp се опитва да се отърве от активи, които смята за неосновни за бизнеса си, повече от година в опит да оптимизира компанията. В допълнение към продажбата на News America Marketing, News Corp продаде и рекламната компания Unruly по-рано тази година.

От News Corp съобщиха, че подразделението му за медии, включващо вестници в САЩ и Австралия, е регистрирало 41% спад на приходите до 490 милиона долара и загуба от 44 милиона долара.