Lufthansa засилва мерките за намаляване на разходите си

Компанията отчете коригирана оперативна загуба от 1,7 млрд. евро през второто тримесечие

09:30 | 6 август 2020
Обновен: 09:37 | 6 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Lufthansa заяви, че е съкратила една трета от работните места, които планира да премахне заради намаленото търсене, предава Bloomberg.  

Работната сила на Lufthansa намалява с 8 300 души спрямо година по-рано, тъй като компанията се стреми към намаляване на 22 000 щатни бройки, се казва в изявление от четвъртък. 

Германската компания отчете коригирана оперативна загуба от 1,7 милиарда евро (2 милиарда долара) през второто тримесечие, тъй като коронавирусът заземи почти всички пътнически самолети на компанията. 

Най-голямата европейска авиокомпания съкращава работни места, тъй като намалява флота с поне 100 самолета и вече има подробни планове за съкращаване на 20% от мениджърските позиции и 1000 офис длъжности. Превозвачите, които предлагат пълна гама от услуги, понесоха най-големия удар от пандемията, тъй като полетите на дълги разстояния, в които те са специализирани, остават до голяма степен спрени на фона на ограниченията за пътуване.  

"Свидетели сме на нулиране на глобалния въздушен трафик", каза главният изпълнителен директор Карстен Спор в съобщението. 

„Не очакваме търсенето да се върне до предкризисните нива преди 2024 г. Особено за полетите на дълги разстояния няма да има бързо възстановяване.“, прогнозира той.  

Избягването на принудителни съкращения вече не е реалистично предвид намаляването на търсенето и бавния напредък в трудовите преговори, каза още Спор. 

В момента Lufthansa предлага около 40% от обичайния си капацитет за къси разстояния и 20% за маршрути на дълги разстояния. Тези цифри ще се увеличат до около 55% и 50% съответно през четвъртото тримесечие.  

Превозвачът заяви, че все още очаква "ясна отрицателна" печалба през втората половина и допълнителен значителен спад в данните за цялата година. 

Lufthansa е затрупана с дългове и по-високи лихвени плащания, след като използва 9 милиарда евро държавна помощ, за да избегне несъстоятелност. 

Анализаторите смятат, че продажбата на активи, включително дял в подразделението на групата за поддръжка на самолети, както и останалата част от кетеринг бизнеса може да бъде един от начините за намаляване на тежестта. 

Акциите на Lufthansa поевтиняват с 50% от началото на 2020 г.