Акционерите на Lufthansa одобриха спасителния план за 9 млрд. евро

По-рано най-големият акционер на авиокомпанията критикуваше плана за оздравяването ѝ

19:58 | 25 юни 2020
Обновен: 20:18 | 25 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В рамките на извънредно общо събрание акционерите на авиокомпанията Lufthansa одобриха постигнатото споразумение между компанията и германското правителство за спасителен план от 9 млрд. евро, обяви председателят на надзора на компанията Карл-Лудвиг Клей, предава Die Zeit.

Европейската комисия в изявление в четвъртък посочва, че планът на Германия да получи 20% дял в най-голямата европейска авиокомпания отговаря на строгите правила за държавната помощ. Одобрението на Европейския съюз обхваща закупуването на акции на стойност 300 млн. евро, както и придобиване на мълчаливо участие до 5.7 милиарда евро общо.

По-рано най-големият акционер на авиокомпанията Хайнц Херман Тийле критикуваше плана за оздравяване на компанията. Изпълнителният директор Карстен Спор заяви, че решението предоставя на компанията бъдещи перспективи.

Ръководството на Lufthansa предупреди, че без вливането на капитал ще се стигне до обявяване на процедура по фалит и абсолютни загуби за акционерите. След одобрението на спасителния пакет акциите на Lufthansa поскъпнаха с 9,1% до 10,47 евро.

Междувременно Lufthansa обяви във вторник, че ще затвори германската чартърна дивизия на SunExpress, съвместно предприятие с Turkish Airlines, тъй като разширява мерките за намаляване на разходите на фона на намаляващото търсене. SunExpress Deutschland, която превозва германски туристи до дестинации като България и Египет с флот от 20 самолета, ще затвори и ще съкрати 1200 работни места.