Предстои подвеждащо възстановяване на американската икономика

Очаква се двуцифрен ръст на БВП на САЩ за третото тримесечие след историческия спад през предходния период

07:48 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Има множество причини за тревога след рекордния икономически спад, който записаха САЩ за второто тримесечие на 2020 г. Влиянието върху служителите и домакинствата ще бъде сурово. Много части от икономиката ще са засегнати за години напред, пише Майкъл Стрейн за Bloomberg. 

Ето и друга причина - слабите икономически данни са гаранция за нов рунд относително добри новини през есента, което може да доведе до неоправдана увереност, давайки на политиците оправдание да предоставят неадекватна подкрепа за слабата икономика. 

Икономиката на САЩ се сви с 32,9% на годишна база през второто тримесечие, което е рекорден спад, отразяващ ефектите от пандемията и мерките за овладяването ѝ, които останаха в сила през по-голямата част от пролетта. 

Тези загуби предполагат, че ръстът на брутния вътрешен продукт ще е двуцифрен през третото тримесечие на годината. Икономисти на JPMorgan очакват, че икономиката през юни нараства с 5% спрямо средното ѝ ниво за второто тримесечие. Това означава, че че дори икономиката на САЩ като цяло изобщо да не расте през юли, август и септември, през третото тримесечие тя със сигурност ще отчете по-добри резултати спрямо предходното, а разликата ще е голяма. 

Силното икономическо представяне след големямото свиване не е изненадващо. Статистиките за тримесечния растеж са относителни. Огромният спад на икономическата активност през март и април означава, че икономиката ще изглежда много по-добре в сравнение с тези два месеца през август и септември, въпреки че ще остане слаба. 

Тези объркващи и противоречиви статистики представляват две опасности. Първо, рекорден растеж на БВП и бързо подобряване на икономическите показатели могат да накарат много хора, които не са пряко засегнати от слабата икономика, да мислят, че тя е стабилна или дори процъфтяваща.

Това води до втория проблем, който представлява опасността от отпадане на политическата подкрепа за икономическото възстановяване.

Това донякъде беше видно и от дебата за следващия кръг икономически стимули в Конгреса от миналата седмица. Бързото подобряване на пазара на труда и потребителските разходи през май и юни изглежда са допринесли за повишаването на увереността сред много републиканци, но въпреки това икономиката отчете исторически спад. 

Вероятно е икономиката в началото на следващата президентска администрация да бъде значително по-силна от днес. Но е малко вероятно обаче икономиката през пролетта на 2021 г. да не е много слаба и с ниво на безработицата, подобно на това по време на рецесия.

Предстоящите добри новини вероятно ще подхранят неоправдано положителните нагласи, което би се превърнало в основна заплаха за икономическото възстановяване.