Коронавирусът потапя икономиката на еврозоната в дълбока рецесия

Икономиката на еврозоната се свива с 12.1% през второто тримесечие

13:10 | 31 юли 2020
Обновен: 13:20 | 31 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната отчита безпрецедентен спад през второто тримесечие на тази година. Това означава, че икономиката на региона навлиза в тежка рецесия и може да й отнемат години до пълно възстановяване, съобщава Bloomberg.

Испания понася най-тежкия удар през периода, като икономиката ѝ се свива с 18.5%. Спадът на брутния вътрешен продукт на Франция и Италия също е сериозен. Икономиката на еврозоната бележи понижение от 12.1% на тримесечна база.

За Европейския съюз понижението през второто тримесечие е от 11,9 на сто. През първото тримесечие понижението бе с 3,2 на сто.

Понижената икономическата активност в региона бе предизвикана от строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в региона, което доведе до спад на потребителските разходи, а в повечето страни туризмът бе силно ограничен.

Здравна криза засегна най-тежко икономиките в региона, които са най-слабо устойчиви. Това принуди лидерите на Европейския съюз да преодолеят дългогодишните си различия по отношение на съвместните заеми и се договориха за рекордния пакет от стимули за справяне с коронакризата на стойност 750 млрд. евро.

Националните правителства вече увеличиха своите бюджети за справяне с кризата, а Европейската централна банка обяви програма за купуване на държавни и корпоративни облигации за 1.35 млрд. евро.

Действията на ЕЦБ са по-специално насочени към страните от Южна Европа, след доходността на облигациите в Италия се повиши рязко в началото на кризата. Това се случи, тъй като инвеститорите се опасяваха, че мащабните разходи за здравеопазване може да ударят и без това слабите финанси на страната.

Спадът на икономиката на еврозоната през второто тримесечие е по-малък от този в Испания и Франция. Но все пак икономиката на региона е в много уязвима ситуация поради дълговата тежест и слабия растеж в дългосрочен план.

Също така възстановяване на европейската икономика е застрашено заради риска от появата на нови огнища на коронавирус. Правителствата не са склонни да налагат отново строги ограничителни мерки, но страхът от болестта може да се отрази на потребителското поведение, от което ще страдат икономиките.