Испания записва най-големия икономически спад в Европа за второто тримесечие

Испанската икономика се свива с безпрецедентните 18,5% за периода

11:11 | 31 юли 2020
Обновен: 11:12 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Икономиката на Испания се свива над очакванията през второто тримесечие, сигнализирайки за предстоящо дълго възстановяване, което обаче е затруднено на фона на предизвикателствата пред ключовата туристическа индустрия, пише Bloomberg. 

Рекордният 18,5-процентен спад - предизвикан основно от намаляването на потребителските разходи и инвестициите, е най-големият за Европа до момента, където ограниченията срещу разпространението на коронавируса натежаха на компаниите и домакинствата. Икономистите очакваха спад от 16,6% на брутния вътрешен продукт на Испания на тримесечна база. 

Испанската икономика

Испанската икономика се свива с безпрецедентните 18,5% през второто тримесечие. Графика: Bloomberg 

Разпространението на вируса натежа на икономиките в Европа, като данните от четвъртък показаха, че германската икономика, най-голямата на континента, се свива с 10,1% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца. Заплахата от загуба на работни места и подновените огнища на коронавируса сигнализират за предстоящо трудно възстановяване. Очакванията са данните за икономиката на еврозоната да покажат спад от около 12% за периода. 

Испания беше една страните, засегнати най-рано от коронавируса в Европа, като е и сред държавите, отчитащи най-висок брой на смъртни случаи в следствие на заразата в континента, заедно с Италия. Въпреки огромните монетарни стимули на Европейската централна банка и историческия възстановителен фонд на Европейския съюз за 750 милиарда евро страната трудно ще се върне към растежа. 

Испанската икономика е силно зависима от туризма - сектор, който е сред най-тежко ударените от пандемията. Перспективите пред очаквания слаб летен сезон бяха допълнително влошени, след като Великобритания обяви миналата седмица, че почиващите ѝ граждани в Испания ще подлежат на 14-дневна карантина след завръщането си заради новите огнища на коронавируса в някои испански региони. 

Испанската икономика беше и силно засегната от кризата заради относително малкия размер на компаниите ѝ, което ги остави по-уязвими и с ограничени възможности да отговорят на шока. Бизнес асоциациите очакват десетки хиляди малки и средни компании да фалират преди края на годината.