Безработицата в Испания расте под натиска на коронакризата

Делът на безработните през второто тримесечие се е увеличил до 15.33% при прогнози за 16,7%

15:20 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Безработицата в Испания продължава да нараства под натиска на коронавирусната пандемия. Делът на безработните през второто тримесечие се увеличава до 15.33% от 14.41% в началото на годината, сочат данни на статистическата служба в страната, информира Die Zeit.

Прогнозите на експертите бяха за ръст до 16,7%. През пролетта Испания наложи строги ограничения за придвижване и контакти в борбата срещу пандемията. Туристическият сектор в страната пострада най-силно от кризата.

Европейската комисия прогнозира, че през 2020 г. БВП на Испания ще се свие с 10,9%. Централната банка на страната очаква икономиката да се свие с до 15% през тази година.

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че се очаква в страната да постъпят 209 млрд. евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, одобрен наскоро в Брюксел. От тях 81 млрд. евро ще бъдат под формата на грантове.

С над 270 хил. заразени и повече от 28 400 смъртни случаи Испания е една от страните, които са най-засегнати от пандемията в Европа. Заради подновения ръст на коронавирусните инфекции в страната външното министерство отново отправи предупреждения за пътуванията на туристите до няколко региона в северната част на страната. Засегнати са Каталуния и Барселона и плажовете на Коста Брава, както и областите Арагон и Навара.

Регионалният министър на туризма, индустрията и търговията на Канарските острови Яиса Кастия иска да превърне туризма в най-важния източник на доходи за архипелага. Може да се разкрият и нови работни места, свързани с поддържаща дейност.

„Започвайки с администрацията, трябва да премахнем бариерите, така че всички да имат достъп до стоки и услуги на местата, които посещават“, казва тя.

Министърът на икономиката Надя Калвиньо определи шест приоритетни стълба за насочване на европейските стредства в страната: дигитализация, изследвания, енергиен преход, професионално образование и обучение, подобряване на обществените услуги и мерки срещу обезлюдяването в селските райони.

В средата на юни испанското правителство одобри пакет от стимули в размер на 4,26 млрд. евро за туристическата индустрия на страната. За да се насърчи устойчивостта и дигитализацията в сектора, ще са необходими 850 млн.евро. Освен това с тях ще се финансират компании за маркетингови услуги.