Испания предупреждава, че може да падне в италианския капан без реформи

Испанската централна банка иска стимули за разрастване на малкия бизнес

15:33 | 30 юни 2020
Обновен: 15:34 | 30 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания рискува да има дългосрочно бавен растеж като Италия, ако законодателите не реагират на коронавирусната криза с големи реформи, които да помогнат за справянето с отдавнашни слабости, съобщава Bloomberg, цитирайки Испанската централна банка.

Средносрочният потенциал за растеж, който преди пандемията беше изчислен на около едва 1%, е изложен на риск от по-нататъшно спадане на фона на трудностите, пред които се изправя бизнеса, особено в някои сектори, които се сблъскват със слабо търсене от години.

„В този контекст е абсолютно наложително да се въведат мерки, които да компенсират щетите, предизвикани от кризата, за да се увеличи потенциалът за растеж“, каза главният икономист на Испанската централна банка Оскар Арсе.

Испанската икономика превъзхожда Италия през последните години, отчасти благодарение на реформите на пазара на труда и други мерки, приложени след кризата с държавния дълг в Европа преди десетилетие. Инвеститорите също така предпочитат испанските облигации с доходност доста под италианските. Съотношението на дълга на Испания е по-ниско, въпреки че все още е близо 100% от БВП през последните години.

„Мисля, че една от поуките от последната икономическа експанзия е, че капиталовите пазари понасят сравнително високите нива на дълга по-добре, ако конкретната страна демонстрира сравнително висок потенциал за растеж“, каза Арсе.

В своя годишен доклад централната банка на Испания призовава за мерки за намаляване на прекомерното разчитане на компаниите на краткосрочни трудови договори, както и реформи в образованието. От финансовата институция също така искат данъчни и регулаторни промени, които да насърчат малките фирми да се разрастват и да помогнат за повишаване на общата производителност.

Близо 80% от испанските компании имат по-малко от петима служители в сравнение с около 70% в Европейски съюз.

„Трябва спешно да изградим и приложим тази стратегия поради тежестта на ситуацията и мащаба на предстоящите предизвикателства“, каза Пабло Ернандес де Кос, управител на Испанската централна банка.